Te ciastka to idealny pomysł na zdrowe drugie śniadanie poza domem. Stanowią świetną alternatywę dla owsianki. Warto zaproponować je zwłaszcza dzieciom, które nie akceptują konsystencji rozmoczonych płatków. Słodzone są wyłącznie bananem i rodzynkami.

Ciastka owsiane z jabłkiem i masłem orzechowym
2018-04-25 14:18:02

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Lista składników
- 2/3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 małe jabłko
- 1/3 banana
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka jagód goji
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta soli (można pominąć)
Sposób przygotowania
- Jabłko myję i pozbawiam gniazd nasiennych. Ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Banana rozgniatam widelcem.
- Do miski wsypuję płatki owsiane. Dodaję jabłko, banana, jajko, masło orzechowe, olej kokosowy, cynamon, imbir i szczyptę soli.
- Mieszam całość, a następnie delikatnie i krótko blenduję. Nie należy robić z masy papki, raczej chodzi o to, aby odrobinę rozdrobnić płatki. Powinno być widać kawałki płatków jak na zdjęciach.
- Rodzynki siekam na małe kawałki. Dodaję je do miski wraz z jagodami goji i słonecznikiem. Mieszam całość.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką formuję ciastka na papierze.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut lub do momentu aż ciastka zrobią się rumiane.
- Studzę na kratce.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 8 dużych ciastek. 3 szt. tata zabrał do pracy, a pozostałe zjadłyśmy z Kaliną na drugie śniadanie.
- Płatków nie trzeba blendować jeżeli dziecko nie będzie mieć problemu z pogryzieniem całych płatków. Ja rozdrabniam nieco płatki, bo moja córka woli miękkie ciastka.
- Ciastka można dodatkowo posłodzić syropem klonowym lub daktylowym.
- Warto wybrać masło orzechowe o kremowej konsystencji. Najlepiej, aby było to 100% orzechów bez dodatków. Można użyć masła z dowolnych orzechów.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/