Od początku rozszerzania diety dbałam, aby Kalina jadła odpowiednią ilość warzyw. Niestety wraz z rozpoczęciem przedszkola straciłam kontrolę nad tym co moje dziecko ma na talerzu oraz co faktycznie zjada. Niestety wraz ze wspólnymi posiłkami z innymi dziecku pojawiła się niechęć do wielu lubianych do tej pory produktów. Naśladując rówieśników córka zaczęła ograniczać menu obiadowe do suchego makaronu i ziemniaków. Aby nadrobić braki w jadłospisie zaczęłam pakować warzywa do wszystkich możliwych dań, nawet tych na pierwszy rzut oka niewarzywnych. Tak też powstały różowe kulki mocy z burakiem czy zielone pierogi ze szpinakiem. Kolejnym warzywnym deserem są ciasteczka orkiszowe, w których jednym ze składników jest marchewka.
Tłem do zdjęć jest książka Rok w Krainie Czarów oraz Miasteczko Mamoko.

Ciastka orkiszowe z marchewką
Lista składników:
- 1 szklanka płatków orkiszowych (można zamienić na owsiane lub inne ulubione)
- 1 marchewka
- 1 banan
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Banana umieszczam w misce i rozgniatam widelcem. Dodaję syrop daktylowy, olej i masło orzechowe. Mieszam mokre składniki.
- Marchewkę myję, obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dokładam ją do miski. Dosypuję płatki orkiszowe i cynamon. Mieszam całość bardzo dokładnie.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formuję okrągłe ciasteczka. Blaszkę wkładam do gorącego piekarnika. Piekę ok 15 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po upieczeniu pozostawiam do ostygnięcia i przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwagi:
- Z podanych ilości upiekłam 10 ciastek.




