
Większość ciastek na bazie amarantusa ma w składzie jajko. Wynika to z faktu, że jajko super wiąże i ciasta nie rozpadają się. Amarantuski bez jajek to dużo trudniejsza opcja, ale nie niemożliwa. Mus z pieczonej dyni świetnie zastępuje jajko.
Te ciasteczka są wariacją ciastek jęczmiennych z amarantusem. Zwykle ciastka tego typu przygotowują z dodatkiem jajek, dzięki czemu nie muszę martwić się, że wyjdą suche lub rozpadną się. Pech chciał, że podczas zakupów kupiłam wszystko inne tylko nie jajka, a po nie właśnie poszłam. Zastąpiłam jajka dynią, masłem orzechowym i mielonym lnem. Wyszło zaskakująco pysznie i bardzo sycąco. Kalina dostała ciastka na podwieczorek po przedszkolu.

Amarantuski bez jajek
Lista składników:
- 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 3 łyżki (ok 75 g) puree z pieczonej dyni (użyłam hokkaido, moje puree było bardzo suche)
- 1/2 kwaśnego jabłka (użyłam antonówki)
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego (u mnie z orzechów laskowych)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju (użyłam kokosowego nierafinowanego)
- 2-3 łyżki wody (pomiń jeżeli puree z dyni jest wodniste)
Sposób przygotowania:
- Na początku piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Do miski wkładam puree z pieczonej dyni, banana, masło orzechowe i olej. Całość dokładnie blenduję.
- Do mokrych składników dosypuję płatki owsiane, amarantus ekspandowany, cynamon, mielony len i jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Mieszam wszystkie składniki.
- Jeżeli powstałe ciasto jest zbyt gęste i trudno się miesza to można dolać 2-3 łyżki wody. Wszystko zależy od rodzaju użytej dyni.
- Za pomocą łyżki formuję niewielkie ciasteczka i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 17-20 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Gorące ciasteczka będą bardzo miękkie i delikatne, jednak po ostygnięciu lekko „stwardnieją”.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 12 niewielkich ciastek.
- Po ostygnięciu ciastka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

