Ciasteczka owsiano-amarantusowe z dynią i jabłkiem. Amarantuski bez jajek. BLW.

Większość ciastek na bazie amarantusa ma w składzie jajko. Wynika to z faktu, że jajko super wiąże i ciasta nie rozpadają się. Amarantuski bez jajek to dużo trudniejsza opcja, ale nie niemożliwa. Mus z pieczonej dyni świetnie zastępuje jajko. 

Te ciasteczka są wariacją ciastek jęczmiennych z amarantusem. Zwykle ciastka tego typu przygotowują z dodatkiem jajek, dzięki czemu nie muszę martwić się, że wyjdą suche lub rozpadną się. Pech chciał, że podczas zakupów kupiłam wszystko inne tylko nie jajka, a po nie właśnie poszłam. Zastąpiłam jajka dynią, masłem orzechowym i mielonym lnem. Wyszło zaskakująco pysznie i bardzo sycąco. Kalina dostała ciastka na podwieczorek po przedszkolu. 

 

Amarantuski bez jajek

Amarantuski bez jajek

Lista składników:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego 
  • 3 łyżki (ok 75 g) puree z pieczonej dyni (użyłam hokkaido, moje puree było bardzo suche)
  • 1/2 kwaśnego jabłka (użyłam antonówki)
  • 1 banan 
  • 1 łyżka masła orzechowego (u mnie z orzechów laskowych)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju (użyłam kokosowego nierafinowanego)
  • 2-3 łyżki wody (pomiń jeżeli puree z dyni jest wodniste)

Sposób przygotowania:

  • Na początku piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Do miski wkładam puree z pieczonej dyni, banana, masło orzechowe i olej. Całość dokładnie blenduję. 
  • Do mokrych składników dosypuję płatki owsiane, amarantus ekspandowany, cynamon, mielony len i jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Mieszam wszystkie składniki. 
  • Jeżeli powstałe ciasto jest zbyt gęste i trudno się miesza to można dolać 2-3 łyżki wody. Wszystko zależy od rodzaju użytej dyni. 
  • Za pomocą łyżki formuję niewielkie ciasteczka i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 17-20 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Gorące ciasteczka będą bardzo miękkie i delikatne, jednak po ostygnięciu lekko „stwardnieją”. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 12 niewielkich ciastek. 
  • Po ostygnięciu ciastka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 
amarantuski bez jajek
Ciasteczka owsiano-amarantusowe z dynią i jabłkiem BLW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *