Te ciasteczka może nie wyglądają obłędnie, ale gwarantuję, że są bardzo smaczne i do tego zdrowe. To tylko kasza jaglana, amarantus ekspandowany, banan i gruszka. Kilka podstawowych składników, a efekt niesamowity. Ciasteczka świetnie nadają się na drugie śniadanie, ponieważ są sycące i zaspokajają głód. Można też spakować je do lunchboxa i zjeść poza domem.
Te ciasteczka nadają się dla alergików. Nie zawierają nabiału, jajek i glutenu. Stanowią natomiast pełnowartościowy posiłek. Amarantus jest dobrym źródłem wapnia i żelaza. Kasza jaglana to również bogactwo wielu minerałów i witamin, m.in. witaminy z grupy B i żelaza.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama


- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (gotowałam na mleku kokosowym)
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/2 gruszki
- 1/2 banana
- 2 łyżeczki migdałów w płatkach
- 2 łyżeczki pestek dyni
- 2 łyżeczki oleju (u mnie rzepakowy)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- Kaszę jaglaną zalewam ciepłą wodą i płuczę kilka razy aż będzie czysta. Wypłukaną kaszę zalewam wodą lub mlekiem roślinnym (u mnie kokosowe) - dwa razy tyle płynu co kaszy. Gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmuję z palnika i pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki. Wystudzoną kaszę jaglaną przechowuję w lodówce do 4 dni.
- Gruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Banana rozgniatam widelcem. Migdały i pestki dyni wsypuję do moździerza i rozcieram.
- Do miski wkładam odmierzoną kaszę (1/2 szklanki) i amarantus ekspandowany. Dokładam owoce, migdały i pestki. Dolewam olej i dosypuję przyprawy.
- Mieszam wszystkie składniki. Jeżeli masa jest zbyt sucha i słabo się klei należy dodać więcej banana.
- Wykładam ciasto łyżką na papier do pieczenia i formuję ciasteczka.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
- Z podanych ilości upiekłam 12 ciastek.
- Jeżeli nie chcesz dodawać banana to ciastka możesz sklepić jajkiem. Wówczas ciasteczka będą mniej słodkie, więc dodaj syrop klonowy lub posiekane rodzynki.

Tło do zdjęć stanowi książka Lusia i przyjaciele: pisklęta.
Spodobał Ci się ten wpis? Polub go i udostępnij innym.