Ciasteczka z kaszy jaglanej i amarantusa. Idealne dla alergików. BLW.

Te ciasteczka może nie wyglądają obłędnie, ale gwarantuję, że są bardzo smaczne i do tego zdrowe. To tylko kasza jaglana, amarantus ekspandowany, banan i gruszka. Kilka podstawowych składników, a efekt niesamowity. Ciasteczka świetnie nadają się na drugie śniadanie, ponieważ są sycące i zaspokajają głód. Można też spakować je do lunchboxa i zjeść poza domem. 

Te ciasteczka nadają się dla alergików. Nie zawierają nabiału, jajek i glutenu. Stanowią natomiast pełnowartościowy posiłek. Amarantus jest dobrym źródłem wapnia i żelaza. Kasza jaglana to również bogactwo wielu minerałów i witamin, m.in. witaminy z grupy B i żelaza.

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

Ciasteczka z kaszy jaglanej i amarantusa
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Lista składników
  1. 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (gotowałam na mleku kokosowym)
  2. 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  3. 1/2 gruszki
  4. 1/2 banana
  5. 2 łyżeczki migdałów w płatkach
  6. 2 łyżeczki pestek dyni
  7. 2 łyżeczki oleju (u mnie rzepakowy)
  8. 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  9. 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną zalewam ciepłą wodą i płuczę kilka razy aż będzie czysta. Wypłukaną kaszę zalewam wodą lub mlekiem roślinnym (u mnie kokosowe) - dwa razy tyle płynu co kaszy. Gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmuję z palnika i pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki. Wystudzoną kaszę jaglaną przechowuję w lodówce do 4 dni.
  2. Gruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Banana rozgniatam widelcem. Migdały i pestki dyni wsypuję do moździerza i rozcieram.
  3. Do miski wkładam odmierzoną kaszę (1/2 szklanki) i amarantus ekspandowany. Dokładam owoce, migdały i pestki. Dolewam olej i dosypuję przyprawy.
  4. Mieszam wszystkie składniki. Jeżeli masa jest zbyt sucha i słabo się klei należy dodać więcej banana.
  5. Wykładam ciasto łyżką na papier do pieczenia i formuję ciasteczka.
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi
  1. Z podanych ilości upiekłam 12 ciastek.
  2. Jeżeli nie chcesz dodawać banana to ciastka możesz sklepić jajkiem. Wówczas ciasteczka będą mniej słodkie, więc dodaj syrop klonowy lub posiekane rodzynki.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
ciasteczka z kaszy jaglanej i amarantusa ekspandowanego

ciasteczka z kaszy jaglanej i amarantusa ekspandowanego

ciasteczka z kaszy jaglanej i amarantusa ekspandowanego

ciasteczka z kaszy jaglanej i amarantusa ekspandowanego

Tło do zdjęć stanowi książka Lusia i przyjaciele: pisklęta.



Spodobał Ci się ten wpis? Polub go i udostępnij innym. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *