Ciastka owsiane to taki standard na szybką, zdrową i sycącą przekąskę. Co jednak, gdy pojemnik z płatkami okazuje się pusty, a wszystkie pozostałe składniki są już przygotowane i czekają w misce? Trzeba zacząć improwizować. Na szczęście ciasteczka z płatków trudno jest zepsuć, a ostateczny efekt najczęściej zaskakuje smakiem.
Jeżeli twój maluch lubi tego typu przekąski to koniecznie sprawdź przepis na ciastka owsiane i ciastka orkiszowe.
Ciasteczka jęczmienne z amarantusem
2018-05-09 14:13:38
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Lista składników
- 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 banana
- 1/2 jabłka
- garść rodzynek
- 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
Sposób przygotowania
- Rodzynki siekam na drobne kawałki. Jabłko myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Banana rozgniatam widelcem. Tak przygotowane składniki umieszczam w misce.
- Dodaję miękki olej kokosowy, jajko i przyprawy. Ponownie mieszam.
- Dosypuję płatki i amarantus. Łączę wszystkie składniki i odstawiam ciasto na chwilę, aby płatki nasiąkły. Następnie łyżką formuję ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Ciastka piekę ok 20-25 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu (lub do momentu aż zrobią się rumiane). Studzę na kratce.
Uwagi
- Z podanych ilości upiekłam 9 ciastek.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
