Ciasteczka jęczmienne z amarantusem. BLW.

Ciastka owsiane to taki standard na szybką, zdrową i sycącą przekąskę. Co jednak, gdy pojemnik z płatkami okazuje się pusty, a wszystkie pozostałe składniki są już przygotowane i czekają w misce? Trzeba zacząć improwizować. Na szczęście ciasteczka z płatków trudno jest zepsuć, a ostateczny efekt najczęściej zaskakuje smakiem. 

Jeżeli twój maluch lubi tego typu przekąski to koniecznie sprawdź przepis na ciastka owsiane i ciastka orkiszowe

Ciasteczka jęczmienne z amarantusem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Lista składników
  1. 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
  2. 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  3. 1 jajko
  4. 1 łyżka oleju kokosowego
  5. 1/2 banana
  6. 1/2 jabłka
  7. garść rodzynek
  8. 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  9. 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
Sposób przygotowania
  1. Rodzynki siekam na drobne kawałki. Jabłko myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Banana rozgniatam widelcem. Tak przygotowane składniki umieszczam w misce.
  2. Dodaję miękki olej kokosowy, jajko i przyprawy. Ponownie mieszam.
  3. Dosypuję płatki i amarantus. Łączę wszystkie składniki i odstawiam ciasto na chwilę, aby płatki nasiąkły. Następnie łyżką formuję ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Ciastka piekę ok 20-25 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu (lub do momentu aż zrobią się rumiane). Studzę na kratce.
Uwagi
  1. Z podanych ilości upiekłam 9 ciastek.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

ciastka jęczmienne z amarantusem

ciastka jęczmienne z amarantusem

ciastka jęczmienne z amarantusem



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *