Chleb pszenny z suszonymi pomidorami. BLW.

Miękki, elastyczny, pachnący bazylią i pomidorami. Chleb niemal jak z dobrej piekarni, a przygotowany w domu. Moje dzieci go pokochały i tylko wyciągały rączki po więcej. 

chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami

Lista składników:

  • 130 g aktywnego zakwasu 
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 200 ml wody 
  • 1 łyżka oliwy
  • 7-10 suszonych pomidorów (zależnie od wielkości)
  • szczypta soli 
  • szczypta suszonej bazylii 

Sposób przygotowania:

  • Do miski przekładam aktywny zakwas oraz wsypuję mąkę, sól i bazylię. Dodaję drobno posiekane suszone pomidory odsączone z zalewy. Dolewam wodę i oliwę. 
  • Wyrabiam ciasto na średnich obrotach miksera przez minimum 5 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre to dosypuję 1-2 łyżki mąki. Po 5 minutach ciasto powinno być odpowiednio elastyczne. 
  • Przekładam ciasto do formy i pozostawiam do wyrośnięcia do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Formę najlepiej odstawić w ciepłe miejsce. Ja chleb wyrastam w piekarniku, nagrzanym do temperatury ok 35-40 stopni. Chleb jest gotowy do pieczenia po ok 2-3 godzinach w zależności od mocy zakwasu. 
  • Nagrzewam piekarnik do 220 stopni. Gdy jest gorący wstawiam do niego chleb. Od razu zmniejszam moc piekarnika do 200 stopni. Piekę 50-60 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu wyciągam chleb z formy i studzę na kratce. Kroję dopiero po całkowitym ostygnięciu. 

Uwagi (koniecznie przeczytaj):

  • Zakwas dokarmiam dzień przed pieczeniem. Jeżeli zakwas przechowuję w lodówce to wyciągam go na godzinę przed planowanym wyrobieniem ciasta. W chłodny zimowy dzień zakwas stawiam w okolicy grzejnika lub umieszczam w piekarniku z włączoną lampką. 
  • Używam zakwasu pszenno-żytniego. Nada się również 100% pszenny lub żytni. 
  • Do przygotowania ciasta używam miksera planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
  • Do pieczenia używam metalowej formy, którą smaruję olejem, a następnie posypuję kaszą manną. Dzięki temu chleb łatwo wychodzi z formy. Możesz użyć foremki silikonowej lub metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Jeżeli chcesz, aby skórka była mocno chrupiąca możesz wydłużyć czas pieczenia. Moje dzieci nie lubią twardej skórki, więc piekę raczej miękkie bochenki. 
chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami
Idealny dodatek do kolacji
chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami
Chleb przygotowany do wyrastania
chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami
Chleb po wyjęci z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *