Pieczenie domowego chleba może wydawać się dosyć wymagające. Niby większość robi się sama, niemniej trzeba o odpowiednich godzinach przygotować zaczyn, wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrastania, przełożyć do formy i ponownie odstawić, a na koniec jeszcze upiec. Dlatego dla tych co nie mają tyle czasu mam o wiele łatwiejsze rozwiazanie. Chleb nocny. Wieczorem wystarczy wymieszać składniki i umieścić je w formie, a rano wstawić do piekarnika. Po godzinie można cieszyć się smacznym i świeżym wypiekiem.

Chleb nocny dla leniwych
2018-01-20 13:39:54

Drukuj przepis
Czas przygotowania
14 hr
Czas gotowania
50 min
Łączny czas
14 hr 50 min
Lista składników
- 350 g mąki żytniej typ 720
- 200 g wody
- 100 g zakwasu (ja użyłam zakwasu orkiszowego)
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do posmarowania formy
- otręby pszenne do wysypania formy
Sposób przygotowania
- Na 24 godziny przed rozpoczęciem przygotowania chleba należy dokarmić zakwas.
- Formę do pieczenia chleba smaruję odrobiną oleju i wysypuję ją otrębami.
- W misce umieszczam mąkę żytnią, sól himalajską i zioła prowansalskie. Mieszam suche składniki. Dodaję zakwas i wodę. Mieszam całość łyżką i krótko wyrabiam ciasto (będzie mocno kleić się do rąk). Formuję bochenek i przekładam go do foremki.
- Formę z ciastem owijam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania zależy od temperatury i mocy zakwasu. W ok 12 godzin ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę 230 stopni i piekę chleb ok 25 minut. Następnie zmniejszam moc do 200 stopni i piekę kolejne 25 minut. Jeżeli chleb za bardzo się rumieni można nakryć go folią aluminiową (nie przykrywać szczelnie, ja dałam folię na ostatnie 20 minut).
- Wyciągam chleb z formy i studzę na kratce. Chleb można kroić po całkowitym ostygnięciu.
Uwagi
- Jeżeli chcesz skrócić czas wyrastania to daj więcej zakwasu, ok 130-140 g. Warto też umieścić miskę z ciastem w okolicy grzejnika lub nakryć ją ciepłą kołdrą.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

Chciałabym zapytać jakiej formy Pani używa do pieczenia? Zwykłe foremki rdzewiały mi od chleba pieczonego na zakwasie. Będę wdzięczna za podpowiedź, może link. Z góry dziękuję :).
Mam silikonową formę z Ikea. http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60175252/
Czasami piekę też w ceramicznym garnku.
Bardzo dziękuję 🙂 . Na pewno spróbuję!
A bloga śledzę i podczytuję regularnie. Dziękuję za dzielenie się przepisami.