Bułki na zakwasie z rodzynkami i szafranem. BLW.

Te bułeczki to wariacja na temat szafranowych bułek maślanych. Oryginalnie słodkie bułeczki robiłam z wykorzystaniem masła, mleka i drożdży. Tym razem pokusiłam się o nieco bardziej wytrawną wersję i zrobiłam bułki na zakwasie. Jaki jest efekt? Bułki nadal są delikatnie słodkie, niemniej nie smakują już jak deser. Świetnie nadają się jako dodatek do wytrawnej kolacji. 

Bułki na zakwasie z rodzynkami i szafranem
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  2. 130 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni, dokarmiony dzień wcześniej)
  3. 200 ml wody
  4. 1 łyżka miodu
  5. 1/2 łyżeczki soli
  6. solidna szczypta nitek szafranu
  7. garść rodzynek
  8. jajko do posmarowania (można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Rodzynki drobno siekam i umieszczam w małej misce. Dodaję do nich szafran. Całość zalewam 50 ml gorącej wody. Odstawiam do namoczenia i ostygnięcia. Gdy rodzynki rozmiękną, a szafran zabarwi wodę dodaję miód i mieszam aż do rozpuszczenia.
  2. Do dużej miski wsypuję mąkę i sól. Dodaję zakwas. Mieszam ciasto łyżką. Dokładam rodzynki oraz wodę z szafranem i miodem. Mieszam dalej.
  3. Przekładam ciasto na stolnicę i zaczynam zagniatać. Małymi partiami dolewam pozostałą ilość wody. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut. Powinno być elastyczne i sprężyste. Może zdarzyć się tak, że zostanie nieco wody - jej ilość zależy od tego jaką konsystencję ma zakwas.
  4. Formuję z ciasta kulę i umieszczam ją w misce. Nakrywam miskę folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Najlepiej umieścić miskę w ciepłym miejscu, np. pod kocem, w pobliżu grzejnika lub w piekarniku nastawionym na 30 stopni. Moje ciasto wyrastało 4,5 godziny. Ciasto można zagnieść wieczorem i pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc, aby rano upiec pyszne śniadanie.
  5. Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki i formuję kulki - nie ugniatam ich, aby nie oklapły. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam je ściereczką i ponownie odstawiam na 30 minut.
  6. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 250 stopni (opcja góra-dół bez termoobiegu). Bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika. Piekę ok 15 minut. Studzę na kratce.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
bułki na zakwasie z rodzynkami i szafranem

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *