Domowe bułki są znacznie lepsze od tych z nawet najlepszej piekarni. W wersji podstawowej wystarczy tylko mąka, woda, drożdże oraz odrobina soli i cukru. Ja tym razem wzbogaciłam moje bułeczki mąką z amarantusa i ryżową oraz kefirem. Wyszły znakomite. Aby nie psuć ich smaku zbędnymi dodatkami podałam je z awokado (przepis na guacamole 👈 klik) i jajkiem w koszulce.

Bułki pszenno-ryżowe na kefirze
2018-03-02 14:28:33

Drukuj przepis
Lista składników
- 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g mąki ryżowej
- 30 g mąki amarantusowej (można dać pszenną)
- 125 ml (1/2 szklanki) kefiru
- 100 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju
- jajko do posmarowania (można pominąć)
Sposób przygotowania
- Do miski wsypuję suche składniki: mąkę pszenną, ryżową, amarantusową, drożdże, sól i cukier. Mieszam całość.
- Do suchych składników dolewam mokre: kefir, ciepłą wodę i olej. Mieszam całość, a następnie zagniatam ciasto.
- Wyrabiam ciasto przez kilka minut aż będzie sprężyste i elastyczne. Formuję z ciasta kulę i ponownie umieszczam w misce.
- Nakrywam miskę szmatką i odstawiam do wyrośnięcia w cieple miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
- Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki i delikatnie formuję bułki. Należy uważać, aby nie ugniatać ciasta podczas formowania. Układam na papierze do pieczenia zachowując odstępy.
- Ponownie nakrywam szmatką i zostawiam na kolejne 30 minut.
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika. Piekę ok 15 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bułki powinny lekko zarumienić się.
Uwagi
- Z podanych ilości upiekłam 8 niewielkich bułek (śniadanie dla 3 osób).
- W zimny dzień ciasto może wyrastać w piekarniku nagrzanym do 30 stopni, aby tam wyrastało w ciepełku.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

mąka ryżowa, mąka amarantusowa, mąka pszenna