Bułki pszenno-kukurydziane to wariacja na temat bułek szafranowych. Przepis jest znacznie łatwiejszy, a bułki równie smaczne nawet na następny dzień. Bułki są lekko słodkie i świetnie komponują się z wytrawnymi smarowidłami, np. pastą z pieczonego bakłażana.

Bułki pszenno-kukurydziane z figami
2018-05-05 14:09:53

Drukuj przepis
Lista składników
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 2 duże suszone figi
- 1 łyżeczka miodu
- 140 ml kefiru
- 85 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- spora szczypta szafranu
Sposób przygotowania
- Figi siekam na drobne kawałki. Umieszczam je w małej misce wraz z szafranem. Całość zalewam gorącą wodą i pozostawiam na kilka minut. Figi powinny zrobić się miękkie a woda pomarańczowa od szafranu.
- Do miski miksera wsypuję mąkę pszenną chlebową, mąkę kukurydzianą, pestki dyni, słonecznik, sól himalajską i suszone drożdże. Mieszam całość.
- Do miski z suchymi składnikami dodaję przestudzoną wodę szafranową z figami, miód i kefir.
- Powoli zaczynam wyrabiać ciasto. Należy zagniatać je przez ok 10 minut, aby składniki dobrze połączyły się, a masa była zwarta i elastyczna.
- Miskę z ciastem nakrywam szmatką kuchenną i pozostawiam do wyrośnięcia na godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie odrywam z ciasta kawałki i formuję bułki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między bułkami. Ponownie nakrywam szmatką i pozostawiam na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewam do 230 stopni. Umieszczam blaszkę z bułkami w nagrzanym piekarniku. Piekę 13-14 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Wyciągam upieczone bułki i studzę je na kratce. Podaję po całkowitym ostygnięciu.
Uwagi
- Z podanych ilości upiekłam 7 bułek.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/