Jeżeli jeszcze nie zdecydowałaś się na rozszerzanie diety dziecka metodą BLW to ten przepis na pewno Cię przekona. Żaden deserek ze słoiczka czy inne batoniki i biszkopciki nie będą tak smakować Twojemu dziecku jak domowe brownie. Co więcej, ciastko nadaje się nie tylko dla dziecka, ale także dla rodziców. U nas na kawałek (i to niejeden) skusił się także tata, który czekoladę akceptuje wyłącznie w wersji białej. Blaszka ciasta zniknęła w kilka godzin. Kawałeczek do porannej kawy musiałam schować w najdalszych zakątkach kuchennych szafek. Kto by pomyślał, że brownie z fasoli będzie takie smaczne.
Z mojego przepisu wyeliminowałam część potencjalnych alergenów, które zazwyczaj występują w przepisach na ciasto czekoladowe. Nie znajdziesz tu jajek, mąki pszennej i banana. W przypadku dziecki poniżej roku kakao można zastąpić karobem, a miód syropem z agawy.


- 1 puszka fasoli (dałam czarną)
- 1 szklanka mąki owsianej (lub płatków owsianych zmiksowanych na mąkę)
- 2 łyżki naturalnego kakao (można zastąpić karobem)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżek syropu klonowego
- 1 łyżka miodu (dla dzieci od roku)
- garść rodzynek
- garść orzechów (u mnie ok 10 szt. nerkowców)
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki czarnych porzeczek (wykorzystałam mrożone)
- Fasolę odsączam z zalewy i płuczę kilka razy do momentu aż woda będzie czysta. Przekładam fasolę do miski.
- Dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę owsianą, rodzynki, olej kokosowy, syrop klonowy, miód, przyprawy i proszek do pieczenia. Miksuję bardzo dokładnie na gładką masę. Należy zwrócić uwagę, aby w cieście nie pozostały łupinki fasoli.
- Do moździerza wkładam orzechy, słonecznik i pestki dyni. Rozdrabniam na mniejsze kawałki. Jeżeli nie masz moździerza to możesz wykorzystać blender. Uważaj tylko, aby zbyt mocno nie zmiksować orzechów i pestek. Kawałki powinny być wyczuwalne w cieście.
- Dodaję orzechy i pestki do ciasta, a następnie łączę wszystkie składniki. Przekładam masę do formy do pieczenia i wyrównuję wierzch. Na powierzchni rozsypuję porzeczki i delikatnie wciskam je w ciasto czekoladowe.
- Piekę 17-20 minut w temperaturze 180 stopni w opcji góra-dół. Ciasto można kroić po ostygnięciu.
- Wykorzystałam silikonową foremkę, która nie wymaga natłuszczania. Jeżeli masz zwykłą formę to posmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Zwróć uwagę, aby ciasto nie było zbyt wysokie. Moja forma ma wymiary 28x16 cm.
