Brownie z fasoli. Bez cukru, jajek i mąki pszennej. BLW.

Jeżeli jeszcze nie zdecydowałaś się na rozszerzanie diety dziecka metodą BLW to ten przepis na pewno Cię przekona. Żaden deserek ze słoiczka czy inne batoniki i biszkopciki nie będą tak smakować Twojemu dziecku jak domowe brownie. Co więcej, ciastko nadaje się nie tylko dla dziecka, ale także dla rodziców. U nas na kawałek (i to niejeden) skusił się także tata, który czekoladę akceptuje wyłącznie w wersji białej. Blaszka ciasta zniknęła w kilka godzin. Kawałeczek do porannej kawy musiałam schować w najdalszych zakątkach kuchennych szafek. Kto by pomyślał, że brownie z fasoli będzie takie smaczne. 

Z mojego przepisu wyeliminowałam część potencjalnych alergenów, które zazwyczaj występują w przepisach na ciasto czekoladowe. Nie znajdziesz tu jajek, mąki pszennej i banana. W przypadku dziecki poniżej roku kakao można zastąpić karobem, a miód syropem z agawy. 

Brownie z fasoli
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 1 puszka fasoli (dałam czarną)
  2. 1 szklanka mąki owsianej (lub płatków owsianych zmiksowanych na mąkę)
  3. 2 łyżki naturalnego kakao (można zastąpić karobem)
  4. 3 łyżki oleju kokosowego
  5. 5 łyżek syropu klonowego
  6. 1 łyżka miodu (dla dzieci od roku)
  7. garść rodzynek
  8. garść orzechów (u mnie ok 10 szt. nerkowców)
  9. 1 łyżka pestek dyni
  10. 1 łyżka ziaren słonecznika
  11. 1/2 łyżeczki cynamonu
  12. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  13. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  14. 1/2 szklanki czarnych porzeczek (wykorzystałam mrożone)
Sposób przygotowania
  1. Fasolę odsączam z zalewy i płuczę kilka razy do momentu aż woda będzie czysta. Przekładam fasolę do miski.
  2. Dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę owsianą, rodzynki, olej kokosowy, syrop klonowy, miód, przyprawy i proszek do pieczenia. Miksuję bardzo dokładnie na gładką masę. Należy zwrócić uwagę, aby w cieście nie pozostały łupinki fasoli.
  3. Do moździerza wkładam orzechy, słonecznik i pestki dyni. Rozdrabniam na mniejsze kawałki. Jeżeli nie masz moździerza to możesz wykorzystać blender. Uważaj tylko, aby zbyt mocno nie zmiksować orzechów i pestek. Kawałki powinny być wyczuwalne w cieście.
  4. Dodaję orzechy i pestki do ciasta, a następnie łączę wszystkie składniki. Przekładam masę do formy do pieczenia i wyrównuję wierzch. Na powierzchni rozsypuję porzeczki i delikatnie wciskam je w ciasto czekoladowe.
  5. Piekę 17-20 minut w temperaturze 180 stopni w opcji góra-dół. Ciasto można kroić po ostygnięciu.
Uwagi
  1. Wykorzystałam silikonową foremkę, która nie wymaga natłuszczania. Jeżeli masz zwykłą formę to posmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Zwróć uwagę, aby ciasto nie było zbyt wysokie. Moja forma ma wymiary 28x16 cm.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
brownie z fasoli

brownie z fasoli

brownie z fasoli

brownie z fasoli



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *