Brownie z buraka z dżemem malinowym. BLW.

Nie jestem urodzonym cukiernikiem. Wręcz przeciwnie, najlepiej wychodzą mi muffinki. Od czasu do czasu mam jednak ochotę na coś bardziej wyszukanego niż zwykła babeczka. Brownie z buraka jest niezwykle łatwe w wykonaniu, a smakuje niesamowicie. Połączenie smaku gorzkiej czekolady i dżemu malinowego okazało się strzałem w dziesiątkę. Burak jest praktycznie niewyczuwalny – tata Kalinki nie chciał mi uwierzyć, że podstawą ciasta jest warzywo.

Kilka uwag:

  • Zamiast cynamonu można dodać przyprawę piernikową. Dzięki temu otrzymasz świąteczne ciasto dla malucha i całej rodziny.  
  • Aby ułatwić sobie zadanie buraka możesz przygotować przy okazji pieczenia innych rzeczy. Ja swojego upiekłam dzień wcześniej robiąc warzywa na obiad. 
  • Wykorzystałam gotowy dżem malinowy ze stosunkowo dobrym składem. 

Brownie z buraka z dżemem malinowym
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
50 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
50 min
Lista składników
  1. 1 duży burak
  2. 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  3. 1/5 szklanki mąki amarantusowej (można pominąć)
  4. 2 jajka
  5. 1 niepełna szklanka mleka kokosowego (u mnie domowe)
  6. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  8. 1 łyżka cynamonu (najlepiej cejlońskiego, można zamienić na przyprawę piernikową)
  9. 3 łyżki cukru kokosowego (można dać inne słodziwo, np. syrop klonowy)
  10. 2 czubate łyżeczki karobu (można dać więcej lub zamienić na kakao)
  11. dżem malinowy do posmarowania ciasta (można dać powidła, smak dowolny)
Sposób przygotowania
  1. Buraka myję, obieram i kroję w drobną kostkę. Zawijam w papier do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do momentu aż burak zrobi się miękki. Ostudzonego buraka blenduję.
  2. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Odstawiam do późniejszego wykorzystania.
  3. Do miski wsypuję mąkę orkiszową i amarantusową. Dodaję proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, cukier kokosowy i karob. Mieszam suche składniki.
  4. Dodaję żółtka jajek, buraka i 3/4 szklanki mleka kokosowego. Mieszam całość i w razie potrzeby dolewam więcej mleka.
  5. Dosypuję karob i mieszam ciasto. Następnie małymi porcjami dodaję pianę z białek oraz bardzo delikatnie mieszam, aby ciasto pozostało napowietrzone.
  6. Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę minimum 30 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
  7. Ostudzone ciasto wyciągam z foremki. Ostrym i długim nożem kroję na dwie części i przekładam gęstym dżemem.
Uwagi
  1. W związku z tym, że ciasto przełożone jest słodkim dżemem to nie warto sypać więcej cukru.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
brownie z buraka

brownie z buraka



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *