Nie jestem urodzonym cukiernikiem. Wręcz przeciwnie, najlepiej wychodzą mi muffinki. Od czasu do czasu mam jednak ochotę na coś bardziej wyszukanego niż zwykła babeczka. Brownie z buraka jest niezwykle łatwe w wykonaniu, a smakuje niesamowicie. Połączenie smaku gorzkiej czekolady i dżemu malinowego okazało się strzałem w dziesiątkę. Burak jest praktycznie niewyczuwalny – tata Kalinki nie chciał mi uwierzyć, że podstawą ciasta jest warzywo.
Kilka uwag:
- Zamiast cynamonu można dodać przyprawę piernikową. Dzięki temu otrzymasz świąteczne ciasto dla malucha i całej rodziny.
- Aby ułatwić sobie zadanie buraka możesz przygotować przy okazji pieczenia innych rzeczy. Ja swojego upiekłam dzień wcześniej robiąc warzywa na obiad.
- Wykorzystałam gotowy dżem malinowy ze stosunkowo dobrym składem.

Brownie z buraka z dżemem malinowym
2017-11-11 14:38:40

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
50 min
Lista składników
- 1 duży burak
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/5 szklanki mąki amarantusowej (można pominąć)
- 2 jajka
- 1 niepełna szklanka mleka kokosowego (u mnie domowe)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu (najlepiej cejlońskiego, można zamienić na przyprawę piernikową)
- 3 łyżki cukru kokosowego (można dać inne słodziwo, np. syrop klonowy)
- 2 czubate łyżeczki karobu (można dać więcej lub zamienić na kakao)
- dżem malinowy do posmarowania ciasta (można dać powidła, smak dowolny)
Sposób przygotowania
- Buraka myję, obieram i kroję w drobną kostkę. Zawijam w papier do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do momentu aż burak zrobi się miękki. Ostudzonego buraka blenduję.
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Odstawiam do późniejszego wykorzystania.
- Do miski wsypuję mąkę orkiszową i amarantusową. Dodaję proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, cukier kokosowy i karob. Mieszam suche składniki.
- Dodaję żółtka jajek, buraka i 3/4 szklanki mleka kokosowego. Mieszam całość i w razie potrzeby dolewam więcej mleka.
- Dosypuję karob i mieszam ciasto. Następnie małymi porcjami dodaję pianę z białek oraz bardzo delikatnie mieszam, aby ciasto pozostało napowietrzone.
- Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę minimum 30 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
- Ostudzone ciasto wyciągam z foremki. Ostrym i długim nożem kroję na dwie części i przekładam gęstym dżemem.
Uwagi
- W związku z tym, że ciasto przełożone jest słodkim dżemem to nie warto sypać więcej cukru.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
