Gofrownica to mój najlepszy zakup wśród sprzętów kuchennych od wielu lat. Niejednokrotnie ratowała mnie w sytuacji braku pomysłu i czasu na kolację. Sprawdza się też, gdy lodówka świeci pustkami, a coś zjeść jednak trzeba. Gofry to także świetny sposób na podanie wartościowych rodzajów zbóż. Zamiast mąki pszennej korzystam z mąki gryczanej, ryżowej i kukurydzianej. Jako dodatki stosuję także mąkę amarantusową i kokosową. W zależności od potrzeb gofry serwuję na słodko z owocami i twarożkiem lub wytrawnie z hummusem i pastą z awokado. Stanowią one także świetny dodatek do zup i sałatek.
Korzystam z gofrownicy Dezal model 301.5.

Bezglutenowe gofry ryżowo-gryczane
2017-04-13 08:19:13

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
- 100 ml mąki ryżowej
- 200 ml mąki gryczanej
- 50 ml maki ziemniaczanej
- 50 ml mąki amarantusowej
- 100 ml kefiru
- 50 ml oleju (dowolny, może być kokosowy)
- 1 jajko
- 300 ml wody
Sposób przygotowania
- Do miski wysypuję wszystkie rodzaje mąki. Dolewam kefir, olej i wodę. Wbijam jajko. Mieszam wszystkie składniki (najlepiej mikserem) do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gofrownicę smaruję odrobiną oleju, a następnie nagrzewanie przez kilka minut.
- Wylewam ciasto na gorące płytki i smażę gofry przez 3-4 minuty lub do momentu aż przestaną parować. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju i mocy gofrownicy.
- Podaję twarożkiem z mango i suszonymi owocami.
Uwagi
- Z podanych składników powstanie ok 6 gofrów. Jeżeli potrzebujesz większej ilości to zwiększ liczbę składników proporcjonalnie.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
