Gofrownica to mój najlepszy zakup wśród sprzętów kuchennych od wielu lat. Niejednokrotnie ratowała mnie w sytuacji braku pomysłu i czasu na kolację. Sprawdza się też, gdy lodówka świeci pustkami, a coś zjeść jednak trzeba. Gofry to także świetny sposób na podanie wartościowych rodzajów zbóż. Zamiast mąki pszennej korzystam z mąki gryczanej, ryżowej i kukurydzianej. Jako dodatki stosuję także mąkę amarantusową i kokosową. W zależności od potrzeb gofry serwuję na słodko z owocami i twarożkiem lub wytrawnie z hummusem i pastą z awokado. Stanowią one także świetny dodatek do zup i sałatek.
Korzystam z gofrownicy Dezal model 301.5.

Bezglutenowe gofry ryżowo-gryczane
2017-04-13 08:19:13

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
- 100 ml mąki ryżowej
- 200 ml mąki gryczanej
- 50 ml maki ziemniaczanej
- 50 ml mąki amarantusowej
- 100 ml kefiru
- 50 ml oleju (dowolny, może być kokosowy)
- 1 jajko
- 300 ml wody
Sposób przygotowania
- Do miski wysypuję wszystkie rodzaje mąki. Dolewam kefir, olej i wodę. Wbijam jajko. Mieszam wszystkie składniki (najlepiej mikserem) do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gofrownicę smaruję odrobiną oleju, a następnie nagrzewanie przez kilka minut.
- Wylewam ciasto na gorące płytki i smażę gofry przez 3-4 minuty lub do momentu aż przestaną parować. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju i mocy gofrownicy.
- Podaję twarożkiem z mango i suszonymi owocami.
Uwagi
- Z podanych składników powstanie ok 6 gofrów. Jeżeli potrzebujesz większej ilości to zwiększ liczbę składników proporcjonalnie.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

U mnie również dezal okazał się trafionym zakupem, bo gofry można robić w tak wielu różnych wersjach, że chyba nigdy się nie znudzą. Ostatnio podałam gościom, którzy nie jedzą glutenu gofry z tego przepisu i bardzo im smakowało. W kawiarni czy budce nie ma możliwości zamówienia wersji bezglutenowej, a przynajmniej ja o takim miejscu nie słyszałam, więc posiadanie własnego sprzętu bardzo ułatwia sprawę.
Oj tak, gofry można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Próbowałam już ziemniaczanych, z porem i paprykowych.
Hmmm… trudno powiedzieć. Powodów mogło być kilka, np. zbyt słaba moc gofrownicy i tym samym zbyt niska temperatura. Na pewno mąka kukurydziana jest dosyć ciężka. Nie przypuszczałam, że gofry mogą wyjść zakalcowate. A jaką masz gofrownicę?