Gofry cukiniowe to chyba jeden z naszych ulubionych. Robię je minimum raz w tygodniu. Kalinka chętnie je zjada, a ja ma odhaczony posiłek z warzywami. Świetnie smakują na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Czasami smaruję je dżemem owocowym, innym razem serkiem ricotta, a bywa i tak, że zjadamy je z awokado. Cukinia jest tutaj praktycznie niewyczuwalna, a mąka kokosowa świetnie komponuje się z gryczaną.
Aby gofry były dopieczone i nie wyszły gumowate niezbędna jest dobrej jakości gofrownica o dużej mocy. 1000 W to minimum. Ja korzystam z gofrownicy Dezal model 301.5 o mocy 1300 W.

Bezglutenowe gofry z cukinii
2018-01-29 14:23:22

Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka mleka (u mnie krowie, nieodtłuszczone)
- 50 ml oleju (u mnie rzepakowy)
- olej do posmarowania gofrownicy (u mnie kokosowy)
Sposób przygotowania
- Cukinię ścieranie na tarce o grubych oczkach. Nie odciskam soku z cukinii.
- Do miski z cukinią dosypuję mąkę gryczaną i kokosową. Wbijam jajko oraz dolewam mleko i olej.
- Mieszam wszystkie składniki i odstawiam ciasto na kilka minut. Mąka kokosowa powinna wchłonąć ewentualny nadmiar płynów. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dolej nieco mleka, a gdyby okazało się zbyt wodniste to dodaj odrobinę mąki gryczanej.
- Gofrownicę nagrzewam. Płytki smaruję niewielką ilością oleju kokosowego. Gdy jest już gorąca łyżką wykładam ciasto. Smażę gofry do momentu aż z gofrownicy przestanie unosić się para.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowuję ok 10 gofrów.
- Aby gofry dobrze się upiekły niezbędna jest gofrownica o dużej mocy. 1000 W to minimum. Ja mam 1300 W.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
