Ile razy zdarza Ci się przygotować kaszę na śniadanie, a dziecko ledwo ją ruszy? Mi często. Młoda zje owoce, płatki migdałów i pestki słonecznika, a kasza zostaje. Co zrobić z pełną miską jaglanki (może też być gryczana, orkiszowa lub płatki owsiane)? Proste, przerobić na ciasteczka jaglane i podać na drugie śniadanie lub zabrać jako przekąskę na spacer. Są smaczne, sycące i przede wszystkim zdrowe. Uwielbiam je podjadać, gdy dziecko śpi, a ja mam chwilę dla siebie.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama

Bezglutenowe ciasteczka jaglane
2017-04-02 20:58:50

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 łyżka lnu mielonego
- 1 łyżka mąki (wykorzystałam kukurydzianą)
- 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżka oleju (można dodać kokosowy)
- 1 łyżka pestek dyni
- garść suszonych owoców (u mnie śliwki, rodzynki, morele i figi)
Sposób przygotowania
- Kaszę gotuję wg przepisu na opakowaniu. Czasami robię więcej na śniadanie i wykorzystuję to czego nie zjemy.
- Ugotowaną kaszę miksuję. Do powstałej masy wbijam jajko oraz dosypuję mąkę, len i amarantus. Dolewam olej (kokosowy należy wcześniej rozpuścić).
- Suszone owoce drobno siekam, a pestki rozdrabniam w moździerzu (można zostawić w całości dla starszych dzieci). Dodaję owoce do pozostałych składników.
- Mieszam ciasto aż wszystkie składniki połączą się. Z powstałej masy formuję ciasteczka i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem. Piekę w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez 20 minut.
Uwagi
- Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy do czasu przygotowania musisz doliczyć czas potrzebny na jej ugotowanie. W opcji dla leniwych polecam wykorzystać płatki owsiane, które wystarczy zalać wodą i zostawić na kilka minut do namoczenia.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/