Bananowe tosty francuskie z piekarnika. BLW.

Tosty francuskie, zwane też jako chleb w jajku, to idealne danie dla małych i dużych. Świetnie nadaje się na początek rozszerzania diety, ponieważ dziecku łatwo jest chwycić kawałek chleba w jeszcze nieporadną rączkę i memłać go przez dłuższy czas. To także idealny rodzinny posiłek, dziecko jest zajęte swoją kromką, a rodzice w spokoju pałaszują śniadanie. 

Tosty nie muszą być nudne. W dzieciństwie jadłam je w wersji z patelni polane ketchupem. Dla Kaliny robiłam już wersję z dynią oraz lekko kokosową z cynamonem. Tym razem nasz chleb w jajku jest słodki za sprawą banana i pozbawiony tłuszczu, ponieważ przygotowałam go w piekarniku. 

Bananowe tosty francuskie z piekarnika BLW

Bananowe tosty francuskie z piekarnika

Lista składników:

  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 50 ml mleka 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie)
  • 6-7 kromek dwudniowego pieczywa (użyłam chleba gruzińskiego)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 150 stopni.
  • Banana blenduję. Dodaję do niego jajka, mleko i cynamon. Całość mieszam rózgą aż składniki połączą się.
  • Zamaczam kromki chleba w masie jajeczko-bananowej i pozostawiam je w niej na chwilę, aby dobrze nasiąkły. Następnie układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 10-12 minut w opcji z termoobiegiem. 
  • Podaję z ulubionymi dodatkami, u mnie świeże i suszone owoce, domowa konfitura jabłkowa, serek naturalny oraz kruszone ziarna kakaowca. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam śniadanie dla 3 osób.  
  • Najlepiej wykorzystać białe lekko przeschnięte pieczywo. Opcjonalnie nada się też ciemny chleb, niemniej smak jest już inny. 
Bananowe tosty francuskie z piekarnika BLW
Bananowe tosty francuskie z piekarnika BLW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *