Tosty francuskie, zwane też jako chleb w jajku, to idealne danie dla małych i dużych. Świetnie nadaje się na początek rozszerzania diety, ponieważ dziecku łatwo jest chwycić kawałek chleba w jeszcze nieporadną rączkę i memłać go przez dłuższy czas. To także idealny rodzinny posiłek, dziecko jest zajęte swoją kromką, a rodzice w spokoju pałaszują śniadanie.
Tosty nie muszą być nudne. W dzieciństwie jadłam je w wersji z patelni polane ketchupem. Dla Kaliny robiłam już wersję z dynią oraz lekko kokosową z cynamonem. Tym razem nasz chleb w jajku jest słodki za sprawą banana i pozbawiony tłuszczu, ponieważ przygotowałam go w piekarniku.

Bananowe tosty francuskie z piekarnika
Lista składników:
- 2 jajka
- 1 banan
- 50 ml mleka
- 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie)
- 6-7 kromek dwudniowego pieczywa (użyłam chleba gruzińskiego)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 150 stopni.
- Banana blenduję. Dodaję do niego jajka, mleko i cynamon. Całość mieszam rózgą aż składniki połączą się.
- Zamaczam kromki chleba w masie jajeczko-bananowej i pozostawiam je w niej na chwilę, aby dobrze nasiąkły. Następnie układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 10-12 minut w opcji z termoobiegiem.
- Podaję z ulubionymi dodatkami, u mnie świeże i suszone owoce, domowa konfitura jabłkowa, serek naturalny oraz kruszone ziarna kakaowca.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam śniadanie dla 3 osób.
- Najlepiej wykorzystać białe lekko przeschnięte pieczywo. Opcjonalnie nada się też ciemny chleb, niemniej smak jest już inny.

