Babeczki bez pieczenia z kaszy kukurydzianej. BLW.

Długo zastanawiałam się jak wykorzystać kaszę kukurydzianą. Kupiłam ją z myślą o obiadach, ale ostatecznie posłużyła mi do urozmaicenia naszych śniadań. W wersji na ciepło niespecjalnie nam smakowała, ale ugotowana dzień wcześniej zamieniała się w ciasto bez pieczenia. 

Śniadanie przygotowane dzień wcześniej rozwiązuje problem braku czasu na gotowanie rano. Dzięki tem mam pewność, że Kalina przed wyjściem do przedszkola zje zdrowe i pożywne śniadanie. Babeczki z kaszy kukurydzianej można jeść na zimno lub ciepło (wkładam na kilka minut do gorącego piekarnika). Idealnie komponują się z musem z czerwonych owoców takich jak truskawki, maliny czy wiśnie. 

Babeczki bez pieczenia z kaszy kukurydzianej blw

Tłem do zdjęć jest książka Jeden dzień.

Babeczki z kaszy kukurydzianej

Lista składników:

  • 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej (używam marki Sante)
  • 2-2,5 szklanki wody
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • garść rodzynek 
  • garść jagód goji 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka syropu daktylowego (lub innego dozwolonego słodziwa, np. syropu klonowego)

Sposób przygotowania: 

  • Kaszę płuczę, a następnie zalewam czystą wodą. Dodaję rodzynki, jagody goji, wiórki kokosowe i syrop daktylowy. 
  • Gotuję całość na małym ogniu przez ok 25-30 minut do momentu aż kasza zgęstnieje i będzie miękka. W razie potrzeby należy dolać więcej wody. Na koniec dolewam sok z cytryny i energicznie mieszam. 
  • Gorącą kaszę przekładam do silikonowych foremek i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia (gotuję ją wieczorem i podaję następnego dnia rano). Kasza powinna być zwarta i przyjąć kształt naczynia, w którym stygła. 
  • Podaję z musem owocowym. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 6 dużych babeczek. 
  • Gorącą kaszę można przelać do formy o dowolnym kształcie. Najlepiej jednak użyć foremek silikonowych. 
Babeczki bez pieczenia z kaszy kukurydzianej blw
Babeczki bez pieczenia z kaszy kukurydzianej blw