Aromatyczny rosół na niedzielny obiad. BLW.

Zupy nie często u nas goszczą. Kalinka chętniej zjada posiłki o stałej konsystencji. Czasami jednak robię wyjątki i przygotowuję zupę na obiad, mając w zanadrzu coś jeszcze, gdyby mój niejadek zbojkotował posiłek. Rosół okazał się u nas strzałek w dziesiątkę. Kalina początkowo nieufnie zaglądała do miseczki. Szybko jednak zaczęła wyjadać makaron i warzywa, jednocześnie popijając bulionem prosto z talerza. Nawet nieco mięsa udało się przemycić. Zupę można podać dziecku łyżeczką z miseczki lub w przypadku bulionów lub kremów z kubeczków Doidy. 

Aromatyczny rosół
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr
Łączny czas
15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr
Łączny czas
15 min
Lista składników
  1. 3 marchewki
  2. 1 pietruszka
  3. kawałek batata (ilość odpowiadająca połowie porcji marchewki)
  4. 5 cm pora
  5. 1 cebula
  6. 3 ząbki czosnku
  7. 3 plasterki imbiru
  8. 1 łyżeczka suszone pietruszki
  9. 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  10. 1/2 łyżeczki naturalnej mieszanki przypraw do zup
  11. 5 ziarenek kolendry
  12. 5 ziarenek pieprzu syczuańskiego
  13. kawałeczek kory cynamonu lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  14. kilka nitek szafranu
  15. 2 listki laurowe
  16. 3 łyżki oliwy z oliwek
  17. 1 litr wody
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie warzywa dokładnie myję. Marchewkę, pietruszkę i batata obieram i kroję w kostkę. Por kroję wzdłuż na ćwiartki. Czosnek siekam.
  2. Cebulę obieram z łupinki i wkładam do garnka. Przypalam ją z każdej strony. Gdy porządnie zrumieni się dodaję por, który także przypalam.
  3. Zdejmuję garnek z ognia i czekam aż nieco ostygnie. Następnie dorzucam pozostałe warzywa i wlewam oliwę. Ponownie stawiam garnek na palniku i delikatnie podsmażam całość od czasu do czasu mieszając.
  4. Wlewam wodę i zagotowuję. Zmniejszam ogień, aby woda tylko delikatnie bulgotała. Dodaję imbir i wszystkie przyprawy. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 45 minut aż warzywa zrobią się miękkie.
Uwagi
  1. Podaję z makaronem i rozdrobnionym mięskiem. Mięso przygotowuję osobno, ponieważ nadal nie podaję roczniakowi wywarów mięsnych.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
aromatyczny rosol



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *