Zupy nie często u nas goszczą. Kalinka chętniej zjada posiłki o stałej konsystencji. Czasami jednak robię wyjątki i przygotowuję zupę na obiad, mając w zanadrzu coś jeszcze, gdyby mój niejadek zbojkotował posiłek. Rosół okazał się u nas strzałek w dziesiątkę. Kalina początkowo nieufnie zaglądała do miseczki. Szybko jednak zaczęła wyjadać makaron i warzywa, jednocześnie popijając bulionem prosto z talerza. Nawet nieco mięsa udało się przemycić. Zupę można podać dziecku łyżeczką z miseczki lub w przypadku bulionów lub kremów z kubeczków Doidy.

Aromatyczny rosół
2017-05-09 10:21:58

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr
Łączny czas
15 min
Lista składników
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek batata (ilość odpowiadająca połowie porcji marchewki)
- 5 cm pora
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 plasterki imbiru
- 1 łyżeczka suszone pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki naturalnej mieszanki przypraw do zup
- 5 ziarenek kolendry
- 5 ziarenek pieprzu syczuańskiego
- kawałeczek kory cynamonu lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- kilka nitek szafranu
- 2 listki laurowe
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr wody
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa dokładnie myję. Marchewkę, pietruszkę i batata obieram i kroję w kostkę. Por kroję wzdłuż na ćwiartki. Czosnek siekam.
- Cebulę obieram z łupinki i wkładam do garnka. Przypalam ją z każdej strony. Gdy porządnie zrumieni się dodaję por, który także przypalam.
- Zdejmuję garnek z ognia i czekam aż nieco ostygnie. Następnie dorzucam pozostałe warzywa i wlewam oliwę. Ponownie stawiam garnek na palniku i delikatnie podsmażam całość od czasu do czasu mieszając.
- Wlewam wodę i zagotowuję. Zmniejszam ogień, aby woda tylko delikatnie bulgotała. Dodaję imbir i wszystkie przyprawy. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 45 minut aż warzywa zrobią się miękkie.
Uwagi
- Podaję z makaronem i rozdrobnionym mięskiem. Mięso przygotowuję osobno, ponieważ nadal nie podaję roczniakowi wywarów mięsnych.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
