Aromatyczny indyk w mleku kokosowym i pomidorach. BLW.

Taki obiad mogłabym jeść codziennie. Sos na bazie mleka kokosowego jest lekko słodki, aromatyczny i nieco orientalny. Kopa dodaje mu papryka wędzona, a kropkę nad i stawia pieprz cayenne. Kalinka ostatnio chętnie zjada dania mocno doprawione, więc pokusiłam się, aby i jej porcja była bardziej pikantna. Ostry smak sosu równoważy ryż. Jeżeli Twój maluch nie lubi dużej ilości przypraw to przed dodaniem soli, pieprzu i cayenne koniecznie odłóż łagodną porcję. 

Aromatyczny indyk w mleku kokosowym i pomidorach
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 150 g filetu z piersi indyka
  2. 150 ml mleka kokosowego (u mnie domowe)
  3. 3 łyżki passaty pomidorowej
  4. 1 łyżeczka soku z cytryny
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1/4 cebuli
  7. garść zielonego groszku (u mnie mrożony)
  8. 5 kolb mini kukurydzy (można pominąć, u mnie kolby ze słoika w zalewie)
  9. 1/3 łyżeczki rozmarynu
  10. 1/3 łyżeczki tymianku
  11. 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  12. szczypta pieprzu cayenne (pomiń w porcji dla dziecka)
  13. szczypta soli himalajskiej (pomiń w porcji dla dziecka poniżej roku)
  14. szczypta pieprzu kolorowego (pomiń w porcji dla dziecka)
Sposób przygotowania
  1. Filet z indyka kroję na małe kawałki. Umieszczam go w miseczce i posypuję przyprawami: tymianek, rozmaryn, słodka wędzona papryka. Dorzucam drobno posiekany czosnek i cebulę. Całość zalewam 50 ml mleka kokosowego (najlepiej zebrać kokosową śmietankę z wierzchu, nie mylić z tłuszczem kokosowym) i dokładnie mieszam. Odstawiam do zamarynowania na minimum godzinę.
  2. Indyka wraz z marynatą wrzucam do garnka z grubym dnem. Włączam palnik i całość smażę przez kilka minut, a mięso zrobi się białe.
  3. Zmniejszam moc palnika prawie do minimum (3 na płycie indukcyjnej), dolewam pozostałe 100 ml mleka i passatę pomidorową. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję przez ok 40 minut.
  4. Następnie dosypuję groszek i dokładam pokroją na mniejsze kawałki kukurydzę (warto wcześniej opłukać ją z marynaty) oraz dolewam sok z cytryny. Gotuję kolejne 20 minut na niewielkim ogniu. Na koniec odkładam porcję dla dziecka i dodaję pozostałe przyprawy: sól, pieprz kolorowy i pieprz cayenne.
  5. Indyk powinien zrobić się miękki i delikatny, a sos zgęstnieć. Jeżeli masz wodnisty sos to zwiększ nieco moc palnika i ostatnie 10 minut gotuj bez pokrywki.
  6. Podaję z ryżem jaśminowym i surówką z marchewki.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *