
Nasze ulubione ciasta w nowej jesiennej odsłonie z dodatniem musu z pieczonej dyni. Amarantuski idealnie nadają się dla niemowlaka. To przekąska gęsta odżywczo i bogata w żelazo. W towarzystwie świeżych owoców idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie.

Lista składników:
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego (dokładna ilość zależy od tego jak „mokre” są pozostałe składniki)
- 1 jajko
- 1 mały i dojrzały banan
- 2 czubate łyżki musu z pieczonej dyni (użyłam dyni piżmowej)
- 1 łyżka masła orzechowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Do miski wbijam jajko, wkładam banana, mus dyniowy i masło orzechowe. Całość dokładnie blenduję.
- Do mokrych składników wsypuję amarantus i mieszam dokładnie. Jeżeli masa jest zbyt luźna (zależy to od wielkości jajka, banan i rodzaju dyni) to dosypuję kilka łyżek więcej.
- Wykładam blaszkę papierem do pieczenia i formuję na niej ciasteczka. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 12 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi:
- Mus dyniowy to upieczona i zblendowana dynia. Dynię kroję na kawałki i piekę do miękkości. Przechowuję w lodówce do 4 dni lub zamrażam do późniejszego wykorzystania.
- Z podanych ilości przygotowałam 9 ciastek.
- Ciasta przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zachowują świeżość nawet na następny dzień.

