Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym. BLW.

Kalina grzyby po raz pierwszy zjadła w wieku 3 lat. Nie dlatego, że nie chciałam jej ich podać wcześniej, ale dlatego, że sama odmawiała ich spróbowania. Na boczniaki, zupełnie nieświadomie, skusiła się w przedszkolu.  Podano je jako kotlet na bazie kaszy jaglanej. Pieczarki to nadal nieznany dla niej smak, chociaż zapach i fakturę zna. To, że moje dziecko nie lubi jakiegoś produkty nie oznacza, że nie pojawia się on na naszym moim stole. Ja grzyby lubię i często je serwuję. 

Grzyby hodowlane takie jak pieczarki czy boczniaki mogą pojawić się w diecie dziecka już po roku. Natomiast z podawaniem grzybów leśnych należy wstrzymać się najlepiej aż do 12 roku życia. 

Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym

Lista składników:

  • 10 pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki mleka kokosowego 
  • 2 łyżki oleju 
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu 
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • sól himalajska (ilość do smaku) 
  • świeżo zmielony pieprz (ilość do smaku)
  • 500 ml wody lub bulionu

Sposób przygotowania:

  • Cebulę rozdrabniam malakserem (można drobno posiekać), umieszczam w garnku i podsmażam na oleju do momentu aż się zeszkli. 
  • Pieczarki kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Smażę na niewielkim ogniu przez ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Pieczarki powinny puścić wodę i zmniejszyć swoją objętość. 
  • Ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę rozdrabniam w malakserze (można zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Dodaję warzywa do garnka. 
  • Dosypuję rozmaryn, pietruszkę, kurkumę i liście laurowe. Dolewam wodę. Gotuję na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie (ok 20-30 minut). 
  • Gdy zupa jest gotowa dodaję do niej mleko kokosowe oraz doprawiam ją solą i pieprzem (można pominąć w porcji dla dziecka).