Zupa krem z zielonej części pora. BLW.

Nie lubię wyrzucać jedzenia. Za każdym razem, gdy jakiś produkt ląduje w śmietniku mam poczucie nie tylko straconych pieniędzy, ale także marnotrawstwa i złej organizacji posiłków. W myśl idei „zero waste” staram się maksymalnie wykorzystywać produkty w lodówce. Przyszedł czas, abym podzieliła się z Wami przepisem na niezwykle łatwą zupę z produktu, który zwykle ląduje w koszu. Zielona część pora przez wielu uważana jest za niesmaczną, a wręcz niejadalną. Ja przez wiele lat regularnie ją wyrzucałam, żyjąc w przekonaniu, że tylko biała część nadaje się do wykorzystania w kuchni. Nic bardziej mylnego. Zielony por jest równie smaczny i świetnie nadaje się na ekspresową zupę.  

Zupa z zielonego pora ma niesamowicie aksamitną konsystencję. Jest lekko ostra w smaku, ale na pewno nie pikantna. Podałam ją z parmezanem, ale Kalina wolała makaron świderki.  Zupa tak jej smakowała, że musiałam zrobić dolewkę.  

Zupa krem z zielonej części pora
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 30 cm zielonej części pora
  2. 1 cebula
  3. 2 ziemniaki
  4. 1 łyżka masła lub innego tłuszczu
  5. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  7. 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  8. sól himalajska do smaku (pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku)
  9. świeżo zmielony pieprz do smaku
  10. 350 ml bulionu lub wody
  11. parmezan do smaku (można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i pora siekam na drobne kawałki. Umieszczam je w garnku wraz z łyżką masła i duszę na małej mocy palnika.
  2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i dodaję do garnka. Dosypuję gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i lubczyk. Duszę jeszcze przez chwilę.
  3. Zalewam całość bulionem i doprowadzam do stanu na moment przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika do minimum o gotuję pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie (ok 20-30 minut).
  4. Zdejmuję zupę z kuchenki i pozostawiam do ostygnięcia. Następnie blenduję ją na gładki krem. Odlewam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą i pieprzem.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Zupa krem z zielonej części pora