Zupa krem z papryki i świeżych pomidorów. BLW.

W czasie upałów nie mam ochoty stać przy garach, gotować skomplikowanych obiadów i włączać piekarnika. Zamiast tego wieczorem gotuję zupę i serwuję ją na następny dzień tylko odrobinę podgrzaną. Nawet mój zupny niejadek decyduje się na zjedzenie odrobiny. Ja natomiast zacieram ręce, bo taka zupa to solidna porcja warzyw, a z tymi ostatnio jest kiepsko. Niestety powoli dopada nas neofobia i okres niejadka. Kalina nie chce próbować owoców i warzyw sezonowych. Akceptuje też coraz mniej rzeczy, z tego co jadła do tej pory. Ukochana niegdyś papryka nie smakuje już tak dobrze.

Zupa krem z papryki i świeżych pomidorów
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 2 czerwone papryki
  2. 4 dojrzałe pomidory malinowe
  3. 1/2 czerwonej cebuli
  4. 5 cm pora
  5. 1 ziemniak
  6. 400 ml bulionu lub wody
  7. 2 łyżki oleju
  8. 1 łyżeczka suszonej bazylii
  9. 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  10. 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  11. sól morska do smaku (pomiń w porcji dla dziecka)
  12. świeżo zmielony pieprz do smaku (pomiń w porcji dla dziecka)
  13. makaron kukurydziany (można pominąć)
  14. parmezan (można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i por siekam, a następnie umieszczam w garnku wraz z olejem. Smażę na małym ogniu do momentu aż cebula zeszkli się.
  2. Pomidory umieszczam w misce i zalewam świeżo zagotowaną wodą. Zdejmuję z nich skórkę i kroję na kawałki.
  3. Ziemniaka obieram i kroję. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i także kroję.
  4. Pomidory, paprykę i ziemniaka dodaję do garnka. Dosypuję bazylię, natkę pietruszki i lubczyk. Całość smażę przez chwilę. Dolewam bulion.
  5. Doprowadzam zupę do stanu na moment przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika do minimum i gotuję pod przykryciem do momentu aż warzywa zrobią się miękkie.
  6. Zdejmuję zupę z palnika i pozostawiam do przestygnięcia. Następnie blenduję ją na gładki krem. Odlewam porcję dla malucha, a następnie doprawiam solą i pieprzem.
  7. Podaję z makaronem kukurydzianym i parmezanem.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 5 porcji.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/