Zupa krem z końcówek szparagów, cukinii i groszku. BLW.

Maj to miesiąc szparagów. Przyrządzam je wówczas prawie codziennie. Kalina nie jest ich wielką entuzjastka – zje tylko odrobinę jako dodatek do innego dania, np. w sosie lub z kaszą. Ja natomiast kocham szparagi miłością wielką i zwykle serwuję je w połączeniu z jajkiem sadzonym. Szparagi to niestety takie warzywo, którego część zwykle wyrzucałam. Zdrewniałe końcówki lądowały w koszu, bo nie miałam na nie pomysłu. Aż pewnego dnia postanowiłam ugotować z nich zupę. Do garnka powędrowała też cukinia i groszek, a smaku dodał parmezan. 

Zupa krem z końcówek szparagów, cukinii i groszku. BLW.
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Lista składników
  1. końcówki z 1 pęczka zielonych szparagów
  2. 1 cukinia
  3. 1 szklanka groszku
  4. 1 ziemniak
  5. 1/2 cebuli
  6. 5 cm pora
  7. 1 ząbek czosnku
  8. 400 ml bulionu warzywnego
  9. 3 łyżki mleczka kokosowego (gęstą cześć, można zamienić na nabiał)
  10. 1 łyżeczka bazylii
  11. 1 łyżeczka natki pietruszki
  12. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  13. sól himalajska do smaku
  14. świeżo zmielony pieprz
  15. 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i por drobno siekam. Umieszczam warzywa w garnku i smażę z odrobiną oleju.
  2. Ziemniaka obieram i kroję w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodaję ziemniaka i smażę jeszcze przez chwilę.
  3. Ze świeżego pęczka szparagów odrywam końcówki. Wyrzucam te, które są wyraźnie zdrewniałe.
  4. Cukinię kroję w kostkę.
  5. Końcówki szparagów, cukinię i groszek dodaję do garnka. Doprawiam bazylią, natką i gałką muszkatołową. Dolewam bulion.
  6. Doprowadzam zupę do stanu na moment przez zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika do minimum i gotuję zupę aż warzywa zrobią się miękkie (ok 20-25 minut).
  7. Pozostawiam zupę do przestygnięcia. Do jeszcze ciepłej, ale nie gorącej zupy dodaję mleczko kokosowe i ząbek czosnku. Całość blenduję na gładki krem. Następnie przelewam zupę przez sitko, aby pozbyć się szparagowych „nitek”.
  8. Odlewam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą i pieprzem. Podaję z parmezanem i ekspandowaną komosą ryżową.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje zupy.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/