Zupa krem z batata, papryki i soczewicy. BLW.

Gęsta, sycąca i lekko słodka za sprawą batata i papryki. Taka zupa świetnie smakuje zarówno zimą, jak i latem w czasie upałów (gdy jest gorąco podgrzewam ją tylko do temperatury pokojowej). Ta zupa to także świetny sposób na podanie dużej porcji warzyw małemu niejadkowi. U nas świetnie sprawdziła się w połączeniu z ekspandowaną komosą ryżową. 

Zupa krem z batata, papryki i soczewicy
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 batat
  2. 1 czerwona papryka
  3. 7 cm pora
  4. 3 łyżki czerwonej soczewicy
  5. 400 ml bulionu lub wody
  6. 2 łyżki oleju
  7. 1 łyżeczka suszonej bazylii
  8. 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  9. 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  10. sól himalajska do smaku (pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku)
  11. świeżo zmielony pieprz do smaku
  12. ekspandowana komosa ryżowa do posypania (można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Por siekam i umieszczam w garnku wraz z olejem. Duszę przez kilka minut aż zrobi się miękki.
  2. Batata obieram i kroję w kostkę. Paprykę kroję na małe kawałki. Umieszczam warzywa w garnku i duszę kilka kolejnych minut.
  3. Soczewicę płuczę na sitku i dodaję do garnka. Dosypuję bazylię, natkę i lubczyk.
  4. Całość zalewam bulionem i doprowadzam do stanu na chwilę przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika i gotuję aż warzywa będą miękkie.
  5. Zdejmuję zupę z palnika i pozostawiam do ostygnięcia. Gdy nie jest już gorącą blenduję ją. Odlewam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą i pieprzem.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Zupa krem z batata, papryki i soczewicy