Zupa cukiniowo-kukurydziana z soczewicą i makaronem. BLW.

Dzień w którym moje dziecko po raz pierwszy samodzielnie zjadło zupę oznaczyłam w kalendarzu. To dzień kiedy skończyły się moje obiadowe koszmary. Minął wówczas etap fotelikowego buntu i focha na wszystko co nie jest suchą kaszą z rybą i gotowanymi na parze warzywami. Kalina mając 16 miesięcy potrafi samodzielnie trzymać łyżkę, nabrać porcję zupy i trafić nią do ust. Dla mnie oznacza to, że ze spokojem mogę serwować na obiad najłatwiejsze dania jakimi są zupy, a zupy krem to już mega luksus.

Na pierwszy ogień idzie zupa z cyklu daję co zalega w lodówce, czyli krem cukiniowo-kukurydziany. Wzbogaciłam go o czerwoną soczewicę i makaron. Zupę warto ugotować w sezonie letnim, gdy warzywa są tanie, świeże i smaczne. Poza sezonem lepiej wybrać kukurydzę mrożoną. Konserwową podałabym dziecku tylko w ostateczności. Świeża kukurydza sprawia, że zupa ma delikatnie słodki smak. 

Zupa cukiniowo-kukurydziana z soczewicą i makaronem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 1 duża cukinia lub 2 małe
  2. 1 duża kolba kukurydzy
  3. 1/2 cebuli (u mnie czerwona)
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 3 łyżki czerwonej soczewicy
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek
  7. 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (lepsza będzie natka świeża)
  8. 1 łyżeczka ulubionych ziół (u mnie rozmaryn oraz mieszanka tajska)
  9. szczypta gałki muszkatołowej
  10. szczypta soli himalajskiej (dla dzieci powyżej roku)
  11. 1/2 l wody (lepszy będzie bulion)
  12. makaron (u mnie pszenne kokardki)
  13. amarantus ekspandowany do posypania (można pominąć)
  14. płatki drożdżowe nieaktywne do posypania (można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroję w kostkę i wkładam do garnka. Dolewam oliwę z oliwek i podsmażam cebulę aż ta zrobi się miękka i zeszkli się. Dodaję czosnek i smażę jeszcze 2 minuty.
  2. W tym czasie cukinię myję i kroję w kostkę. Dorzucam ją do garnka i smażę kolejne 2-3 minuty. Kolbę kukurydzy myję i ostrym nożem odcinam od niej ziarna. Dokładam kukurydzę do garnka.
  3. Dosypuję soczewicę. Dorzucam przyprawy i zioła, a następnie zalewam garnek wodą. Doprowadzam do wrzenia, przykrywam garnek i zmniejszam moc palnika do minimum. Gotuję ok 10 minut lub do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Stosując świeżą natkę pietruszki należy dorzucić ją na koniec gotowania.
  4. Zupę miksuję gdy delikatnie ostygnie. Podaję z makaronem, amarantusem ekspandowanym i płatkami drożdżowymi nieaktywnymi.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
zupa cukiniowo kukurydziana

zupa cukiniowo kukurydziana

zupa cukiniowo kukurydziana



Koniecznie przeczytaj:

  • Wygląda smakowicie 🙂