Ziołowy schab na kanapki. BLW.

Wędliny nie goszczą na naszych stołach zbyt często. Największym ich koneserem jest u nas tata. Ja zjem okazjonalnie kawałek szynki lub kiełbasy jeżeli wiem, że ma dobry skład. Kalina natomiast nie je wędlin praktycznie wcale. Nie dlatego, że ich nie podaję – po prostu jej nie smakują.

Co pewien czas dostaję pytania od czytelników jakie wędliny polecam dla malucha. Niestety nie umiem pomóc, ponieważ nie kupuję wędlin w  sieciowych sklepach. Najczęściej zaopatruję się w nie na targach i innych bazarkach. Kiełbasy i szynki kupuję od lokalnych producentów prowadzących małe wytwórnie. W takich wędlinach najczęściej skład ogranicza się tylko do mięsa, soli i przypraw. Nie ma tam wzmacniaczy smaku, polepszaczy, białek mleka, jaj i innych zbędnych składników. 

Jedna z czytelniczek poszukując idealnego produktu dla dziecka zainspirowała mnie do stworzenia domowej wędliny. Na pierwszy ogień zdecydowałam się wziąć pieczony schab. Wbrew pozorom jest to łatwiejsze niż myślałam, a smak jest rewelacyjny. Tata Kalinki był zachwycony i kilka razy upewniał się czy aby na pewno nie kupiłam tego schabu w sklepie. Tak przygotowane mięso można położyć na kanapkę, a nawet pokroić w grubsze plastry i zaserwować na obiad. 

Ziołowy schab na kanapki
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 250 g schabu bez kości
  2. 1 łyżeczka soli himalajskiej
  3. 1 łyżka suszonego tymianku
  4. 1 łyżka majeranku
  5. 1/2 łyżeczki pieprzu (można dać mniej)
  6. 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
  1. Schab myję i osuszam ręcznikiem papierowym, a następnie nacieram olejem. Posypuję solą i pieprzem, starając się aby przyprawy oblepiły mięso równomiernie. To samo robię z majerankiem i tymiankiem - dokładnie wcieram przyprawy w schab.
  2. Przekładam mięso na papier do pieczenia i dokładnie je zawijam. Umieszczam w pojemniku żaroodpornym i wstawiam do lodówki na minimum 24 godziny.
  3. Naczynie z mięsem wyciągam z lodówki i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam 160 stopni w opcji góra-dól (bez termoobiegu). Piekę ok godziny.
  4. Wyciągam z piekarnika, zdejmuję papier i umieszczam do ostygnięcia na kratce. Następnie kroję w cienkie plasterki i serwuję na kanapkach.
Uwagi
  1. Sól jest niezbędna, aby mięso było smaczne. W sklepowych wędlinach znajdziesz jej jeszcze więcej.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Ziołowy schab na kanapki

Ziołowy schab na kanapki