Zapiekane płatki gryczane z letnimi owocami. BLW.

Gryka ma specyficzny smak, ale w połączeniu z cynamonem, kokosem i lekko kwaśnymi owocami smakuje rewelacyjnie. Dla mnie to idealne połączenie na śniadanie i miła alternatywa dla owsianki. W końcu różnorodność w diecie dzieci i naszej jest najważniejsza. 

Zapiekane płatki gryczane z letnimi owocami blw

Zapiekane płatki gryczane z letnimi owocami 

Lista składników:

  • 1 szklanka płatków gryczanych błyskawicznych 
  • 350 ml mleka (u mnie kokosowe)
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mielonego lnu (można pominąć)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1 banan 
  • 1/2 kwaśnego jabłka 
  • 2 nektarynki (można dać morele lub brzoskwinie)
  • garść porzeczek (u mnie białe, poza sezonem mrożone)
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki migdałów

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Do miski wsypuję płatki gryczane, cynamon, mielony len, rodzynki i porzeczki. Mieszam składniki. Dokładam jabłko starte na tarce o dużych oczkach i ponownie mieszam. 
  • Do drugiej miski wbijam jajko, wkładam banana i wlewam mleko. Całość blenduję aż powstanie jednolity płyn. 
  • Przelewam mokre składniki do suchych i dokładnie mieszam. Powstałą masę przekładam do formy do pieczenia (używam silikonowej, która nie wymaga natłuszczania). Na wierzch układam kawałki nektarynki i posypuję migdałami. 
  • Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok 30 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Podaję ze świeżymi owocami. 

Uwagi:

  • Płatki można przygotować dzień wcześniej wieczorem. Rano wystarczy podgrzać w ciepłym piekarniku. Dobrze smakują też na zimno. 
  • Z podanych ilości powstała porcja dla 3 osób. 
  • Jeżeli chcesz pominąć jajko możesz dać dodatkową łyżkę mielonego lnu. 
Zapiekane płatki gryczane z letnimi owocami blw
Zapiekane płatki gryczane z letnimi owocami blw