Warzywny sos do makaronu. BLW.

To danie robi się praktycznie samo. Wystarczy poświęcić 5 minut na pokrojenie warzyw i wrzucić wszystko na patelnię. A do tego składniki na pewno znajdą się w każdej lodówce. To także sposób na pozbycie się resztek, z którymi nie wiadomo co zrobić. 

Warzywny sos do makaronu BLW

Warzywny sos do makaronu

Lista składników:

  • 1 łodyga brokuła (bez zielonych różyczek) 
  • 1 cebula 
  • 2 marchewki (u mnie pomarańczowa i żółta) 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 50 ml passaty pomidorowej (można dać pomidory z puszki)
  • 3 łyżki mleka kokosowego (użyłam Real Thai z puszki)
  • 3 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
  • 75 ml wody (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • świeżo zmielony pieprz (ilość do smaku)
  • 1 łyżka oleju (użyłam kokosowego nierafinowanego)

Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroję w piórka, czosnek w drobną kostkę, a marchewkę i łodygę brokuła w cienkie słupki. 
  • Na patelnię wlewam olej i wrzucam cebulę i marchewkę. Włączam palnik i czekam aż patelnia nagrzeje się. Dolewam ok 3-4 łyżki wody, nakrywam patelnię pokrywką i duszę warzywa przez ok 10 minut na średniej mocy palnika. 
  • Następnie dodaję łodygę brokuła i czosnek, dosypuję przyprawy oraz dolewam mleko kokosowe i pozostałą wodę. Duszę kolejne 10 minut pod przykryciem.
  • Gdy warzywa zrobią się miękkie wyłączam palnik i dodaję tahini. Mieszam całość aż sos zgęstnieje. Po odłożeniu porcji dla dzieci resztę można posolić do smaku. 
  • Podaję z ulubionymi dodatkami – u mnie makaron gryczany, czarnuszka i brukselka. 
Warzywny sos do makaronu BLW