Uniwersalny sos warzywny do makaronu i nie tylko. BLW.

Uwielbiam takie sosy. Są pełne warzyw, a przez to niezwykle sycące. Ze składników, które zawsze mam w lodówce szybko i sprawnie udaje się wyczarować zdrowy obiad dla całej rodziny. U nas zwykle coś zostaje, więc nadmiar dzielę na porcje i mrożę. Dzięki temu w sytuacji kryzysowej obiad mam gotowy dosłownie w kilka minut. 

Sos w wersji wegańskiej podaję z ugotowaną soczewicą. Można też wykorzystać inne strączki, np. fasolkę mung. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podać go z podsmażonym mięsem mielonym lub pieczonymi kotlecikami. Sos pasuje do makaronu, ryżu, kaszy i ziemniaków. Wykorzystuję go też jako farsz do lasagne. Zagęszczając go odrobiną ugotowanej kaszy jaglanej otrzymuje się świetny farsz do muszli makaronowych. 

Uniwersalny sos warzywny

Uniwersalny sos warzywny pomidorowy do makaronu blw

Lista składników:

  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 7 cm pora
  • 1 mała cebula 
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy (użyłam brązowej, można dać dowolne ulubione strączki lub mielone)
  • 1/3 szklanki kukurydzy (użyłam z puszki) 
  • 1 szklanka passaty pomidorowej (lub zmiksowanych pomidorów z puszki, nada się nawet gęsty sok pomidorowy)
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki oregano 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (tylko w porcji dla rodziców lub dla starszych dzieci)
  • świeżo zmielony pieprz 
  • sól himalajska (pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku) 
  • 2-3 łyżki oleju 
  • ok 100 ml wody (ilość do uzyskania preferowanej konsystencji sosu)

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę płuczę pod bieżącą wodą, a następnie gotuję do miękkości. 
  • Por i cebulę drobno siekam (można rozdrobnić w malakserze). Umieszczam na patelni wraz z olejem i duszę na małym ogniu. 
  • Marchewkę i pietruszkę myję, obieram i ścieram na tarce (można rozdrobnić w malakserze). Dokładam warzywa na patelnię i mieszam. Dosypuję rozmaryn, oregano, kurkumę, pieprz oraz słodką i wędzoną paprykę. Ponownie mieszam i duszę całość jeszcze przez kilka minut aż przyprawy zaczną uwalniać swój aromat. 
  • Dolewam passatę pomidorową i wodę. Nakrywam patelnię pokrywką i gotuję na małym ogniu przez ok 20 minut aż sos zgęstnieje. 
  • Do gotowego sosu dokładam ugotowaną wcześniej soczewicę i kukurydzę odsączoną z zalewy. Mieszam całość i odkładam porcję dla dziecka. Resztę doprawiam solą i pieprzem cayenne. 
  • Podaję z ulubionymi dodatkami. Sos pasuje do makaronu, ryżu, kaszy i ziemniaków. 

Uwagi:

  • Soczewicę można zamienić na usmażone mięso mielone lub kotleciki. 
  • Nadmiar sosu można spakować do pojemników i zamrozić. 
Uniwersalny sos warzywny pomidorowy do makaronu blw
Uniwersalny sos warzywny pomidorowy do makaronu blw
Uniwersalny sos warzywny pomidorowy do makaronu blw
Uniwersalny sos warzywny pomidorowy do makaronu blw