Udka z kurczaka pieczone z warzywami. BLW.

Pieczone udka z kurczaka to taka klasyka, którą mój tata zazwyczaj serwował na niedzielny obiad. Do tego ziemniaki z wody posypane koperkiem oraz mizeria. Moja wersja tego dania zakłada znacznie większą ilość warzyw. 

Starszakowi małe udko można podać razem z kością. Moja Kalina zaczęła w ten sposób jeść kurczaka mając 4 lata. Nauczyła się w przedszkolu od innych dzieci. Dla maluszka mięso najlepiej podzielić na niewielkie kawałki. Koniecznie trzeba sprawdzić czy nie zapodział się w śród nich twardy element. 

Pieczone udka z warzywami

Lista składników:

  • 2 duże udka z kurczaka zagrodowego
  • 1 cebula 
  • 2 marchewki 
  • 5 pieczarek 
  • 7 brukselek 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczka rozmarynku 
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól (w porcji mięsa dla dorosłych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. 
  • Mięso smaruję łyżką oliwy i obsypuję połączą ilości przypraw. Jeżeli mam czas marynuję je przez godzinę w lodówce. 
  • Warzywa kroję na kawałki i umieszczam w dużej formie do pieczenia. Na sam spód układam cebulę i czosnek, a marchewkę pieczarki i brukselkę po bokach. Warzywa posypuję pozostałą ilością przypraw i skrapiam łyżką oliwy. 
  • Na cebulę i czosnek układam udka. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 50-60 minut w opcji góra-dół. Od czasu do czasu mieszam warzywa. Jeżeli całość zbyt mocno zrumieni się to nakrywam formę papierem do pieczenia (niezbyt szczelnie). 

Uwagi:

  • Na spodzie formy do pieczenia zostanie dużo soków z mięsa i warzyw. Jeżeli chcesz je wykorzystać to do gorącego płynu dodaj odrobinę mielonego lnu, który zagęści sos. 
  • Można wykorzystać dowolne warzywa. Nada się pietruszka, ziemniak, groszek (taki wariant widoczny jest na zdjęciu poniżej).