Tygodniowy jadłospis dla roczniaka. BLW Karola #4

Kilka faktów na początek:

  • Aktualny wiek Karola: 15 miesięcy
  • Stan uzębienia: komplet jedynek i dójek, górne czwórki w całości, dolne czwórki w trakcie wychodzenia.
  • Umiejętność posługiwania się łyżką i widelcem jest prawie opanowana, chociaż nie zawsze Karol chce jeść samodzielnie. Bywają takie posiłki, że odmawia samodzielnego jedzenia i tylko otwiera pyszczek, aby go karmić. 
  • Karol ma ogromny problem z wysiedzeniem w krzesełku. Czasami posiłki jemy na kuchenny blacie, w kitchen helperze, przy małym stoliku lub po prostu w biegu. 
  • Karol karmiony jest piersią tylko do drzemki, wieczorem i w nocy (2-3 razy). Nie karmię go po przebudzeniu, ponieważ wówczas odmówiłby śniadania. W ciągu dnia nie upomina się o mleko, więc nie proponuję mu go pomiędzy posiłkami. 
  • W nocy Karol ma kilka pobudek. Często wystarczy go przytulić lub delikatnie i rytmicznie poklepać po pupie, aby ponownie zasnął. Pierś proponuję dopiero gdy nic innego nie działa. Karmienie najczęściej jest dopiero ok godz. 2, nawet i później. Niestety od 3-4 Karol ma już bardzo lekki sen i wierci się niemiłosiernie. 
  • Nie wprowadziłam jeszcze wody w nocy. Obawiam się, że podanie bidonu totalnie wybudziłoby Karola. 

Plan dnia:

  • Pobudka 6-6:30 (czasami 5 lub 7:30). Śniadanie podaję 30-45 minut po przebudzeniu. 
  • Drugie śniadanie 10-10:30 (czasami 9:30 jeżeli pobudka była o 5 lub 11 jeżeli wstaliśmy po 7.)
  • Drzemka 11-13. Do drzemki zawsze kp. 
  • Obiad 14. 
  • Podwieczorek 16:30-17
  • Kolacja 18:30
  • 19:30 kp i sen na noc

Jeśli chcesz zadbać o różnorodność posiłków swojego dziecka wydrukuj darmową listę różnorodności do powiedzenia na lodówce. Dzięki niej będziesz wiedzieć co jecie za często, a co innego powinna kupić na kolejnych zakupach i podać dziecku. 

Jest to nasze autentyczne menu, którym dzielę się na insta stories. Jeżeli chcesz być na bieżąco to odwiedź mój profil na Instagramie

Tygodniowy jadłospis roczniaka

Dzień 1:

  • Śniadanie: owsianka z chia, jogurtem, bananem i truskawkami
  • Drugie śniadanie (w drodze z pobrania krwi): 2 placki pomidorowe z komosą ryżową (resztka z wczoraj), mus owocowy z tubki, wafel z soczewicy 
  • Obiad: dorsz, pieczone warzywa (marchew, batat, kalafior, seler, cukinia), fasolka szparagowa, komosa ryżowa z duszoną cebulką, porem i czosnkiem niedźwiedzim

menu dziecka blw

  • Podwieczorek: brzeg od pizzy (byliśmy w restauracji ze starszą siostrą)
  • Kolacja: jajecznica z 3 jajek przepiórczych, kanapka z pastą z bakłażana, 2 pomidorki koktajlowe

Dzień 2

  • Śniadanie: ciasto pomidorowe z truskawkami i morelami, awokado 

menu dziecka blw

  • Drugie śniadanie: kasza jaglana z jogurtem, jabłko w kawałku 
  • Obiad: dal z soczewicy z warzywami (czyszczenie lodówki), makaron muszelki, morela na deser  
  • Podwieczorek: banan 
  • Kolacja: serek wiejski, pomidor koktajlowy, świeży ogórek, oliwki, kanapka z pastą z bakłażana 

menu dziecka blw

Dzień 3 

  • Śniadanie: racuchy drożdżowe z jabłkami, mus truskawkowy, banan 
  • Drugie śniadanie: wczorajszy dal z soczewicy 
  • Obiad: pierś z kaczki (gotowiec z Biedronki), kasza gryczana niepalona, brokuł na parze, pieczone białe szparagi i cukinia
  • Podwieczorek: Karol tak najadł się obiadem, że na podwieczorek zjadł tylko kilka ziarenek słonecznika 
  • Kolacja: makaron z pesto z natki pietruszki i liści rzodkiewki, mozzarella, pomidor, czarne oliwki

Dzień 4 

  • Śniadanie: płatki owsiano-amarantusowe z bananem, gruszką i truskawkami, masło z orzechów włoskich 
  • Drugie śniadanie: kawałek ciasta pomidorowego z owocami (resztka z lodówki), świeża morela
  • Obiad: zupa z łodygi brokuła (miałam gigantyczną), makaron z pesto pietruszkowym, pieczarki duszone na patelni, brokuł na parze (od wczoraj)

menu dziecka blw

  • Podwieczorek: 1/2 Biełucha z jabłkiem i płatkami kukurydzianymi 
  • Kolacja: jajecznica ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem, kasza jaglana z oliwą, hummus z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 

Dzień 5

  • Śniadanie: płatki gryczane z bananem, jabłkiem, truskawkami, masłem orzechowym i kakao
  • Drugie śniadanie: placki szpinakowe z chia i Bieluchem posmarowane pesto z liści rzodkiewki i pietruszki
  • Obiad: leczo z ciecierzycą, kasza gryczana 

menu dziecka blw

  • Podwieczorek: arbuz, 1 placek z drugiego śniadania posmarowany masłem orzechowym
  • Kolacja: czerwona fasola (z puszki), tofu w tymiankowej marynacie zrumienione na suchej patelni, pieczony batat, fenkuł i białe szparagi, kawałek pomidora 

menu dziecka blw

Dzień 6

  • Śniadanie: jaglanka kokosowa z masłem migdałowym i gruszką, pieczony rabarbar z cynamonem i miodem (pierwszy raz coś dosłodziłam, ale był mega kwas) 
  • Drugie śniadanie (piknik na trawie) kawałek ciasta fasolowego i pół moreli (nie było czasu na jedzenie, bo Karol gonił za kaczkami) 

menu dziecka blw

  • Obiad: delikatne curry z łososia w sosie śmietankowo-kokosowym z porem i białymi szparagami, ryż ugotowany z groszkiem, brokuł na parze, surówka z marchewki z olejem sezamowym 
  • Podwieczorek: mieliśmy późny obiad, więc Karol dostał tylko suszoną śliwkę 
  • Kolacja: kanapka z twarożkiem ze rzodkiewką i szczypiorkiem, pesto pietruszkowe ze słonecznikiem, pieczony burak i batat (resztka z wczoraj), ogórek kiszony 

menu dziecka blw

Dzień 7

  • Śniadanie: naleśniki szpinakowe z masłem migdałowym i powidłami śliwkowymi, świeża gruszka
  • Drugie śniadanie: wczorajsze ciasto fasolowe, mus truskawowo-nektarynkowy 
  • Obiad: kotlet mielony z cielęciny w sosie pomidorowo-kokosowym z pieczarkami, kasza gryczana, pieczony kalafior, kapusta czerwona na ciepło
  • Podwieczorek: arbuz, kawałek ciasta z rabarbarem 
  • Kolacja: twaróg z pomidorem i pesto pietruszkowym, chleb marchewkowy (do ciasta chlebowego dodałam startą marchewkę) z hummusem, zielone szparagi z patelni