Truskawkowo-pomarańczowy budyń jaglany. BLW.

To idealne śniadanie, które przygotujesz wygłodniałemu maluchowi dosłownie w kilka minut (pod warunkiem, że masz w lodówce zapas kaszy jaglanej). To także świetny patent na wykorzystanie nadmiaru ugotowanej jaglanki, która krzyczy „Zjedz mnie!”. 

Truskawkowo-pomarańczowy budyń jaglany
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
  1. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  2. 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (u mnie serek Bieluch)
  3. 1 pomarańcza
  4. 10-12 truskawek (poza sezonem mrożone)
  5. amarantus ekspandowany do posypania
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną zalewam ciepłą wodą i płuczę kilka razy aż będzie czysta. Wypłukaną kaszę zalewam wodą - minimum dwa razy tyle płynu co kaszy. Gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmuję z palnika i pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki. Wystudzoną kaszę jaglaną przechowuję w lodówce do 4 dni.
  2. Jeżeli używam mrożonych truskawek to wyciągam je odpowiednio wcześniej aby rozmarzły.
  3. Odmierzam porcję kaszy jaglanej i wkładam ją do miski. Dodaję jogurt, obraną pomarańczę i truskawki. Całość blenduję na jednolity mus.
  4. Przekładam budyń do miseczek i posypuję go amarantusem ekspandowanym.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/

truskawkowy budyń jaglany