Szpinakowy omlet z owocami. BLW.

Omlet to danie idealne na śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser. Moja wersja wzbogacona została szpinakiem i ma piękny zielony kolor. Dodatkowo nie wymaga oddzielania żółtek od białek, czego szczególne nie lubię.

Na zdjęciu znajdują się klocki Kubix Janod.

Szpinakowy omlet z owocami blw

Szpinakowy omlet z owocami

Lista składników:

  • 3 jajka
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 60 ml wody (można dać mleko)
  • 70 g maki (u mnie pół na pół pszennej i gryczanej)
  • 1 banan
  • 2 morele
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca (można pominąć lub dać inne chrupiące dodatki, np. migdały)
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  • Owoce myję i kroję w kostkę.
  • Szpinak myję i umieszczam w kielichu blendera. Dolewam wodę i całość miksuję, aż powstanie jednolity „koktajl”.
  • Do wysokiej miski wbijam jajka. Za pomocą miksera ubijam je ma wysokich obrotach aż powstanie piana. Zmniejszam obroty miksera i powoli dolewam szpinakowy mus. Następnie cały czas powoli miksując po 1 łyżce dosypuję mąkę. Powinna powstać puszysta masa.
  • Na patelnię wylewam olej i rozsmarowuję go za pomocą pędzelka. Nagrzewam patelnię, a gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę.
  • Wylewam ciasto na patelnię i delikatnie układam na nim owoce. Całość posypuję kakaowcem. Nakrywam patelnię szczelną pokrywką i „smażę” omlet przez 10-15 minut lub do momentu aż jajka zetną się. Nie należy obracać omletu na drugą stronę.
  • Gdy omlet jest gotowy ostrożnie zsuwam go na talerz. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam posiłek dla 3 osób. Omlet podałam na drugie śniadanie.
Szpinakowy omlet z owocami blw
Szpinakowy omlet z owocami blw
Szpinakowy omlet z owocami blw