Szparagi z kaszą bulgur. BLW.

Maj to zdecydowanie mój ulubiony miesiąc. Po wielu miesiącach jesieniozimy wreszcie robi się ciepło, a na straganach pojawiają się pierwsze sezonowe owoce i warzywa. Każdego dnia wybieram się do pobliskiego warzywniaka i z wielkim bananem na ustach kupuję szparagi. Pierwszy kontakt mojego dziecka ze szparagami nie napawał optymizmem. Niestety Kalinka nie chciała nawet ich spróbować. Powąchała, polizała, zmiętoliła w ręku i zostawiła. A szkoda, bo w maju szparagi jem praktycznie codziennie. W końcu sezon na nie jest bardzo krótki, więc muszę najeść się na cały rok. Grunt to się nie poddawać. Postanowiłam wprowadzić szparagi nieco ukryte w postaci ulubionego kaszotto mojego dziecka. Tym razem poszło o wiele lepiej. 

Danie typu kaszotto powinno znaleźć się w podręczniku każdej początkującej mamy. Przygotowuje się je dosłownie w 5 minut z marudnym dzieckiem przyczepionym do nogi. Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię, dodać przyprawy, zalać wodą i zapomnieć. Robi się praktycznie samo, więc u nas gości bardzo często. A najlepsze jest to, że maluch czasami nawet nie zorientuje się, że przebiegła matka dodała jakiś nowy składnik. 

Szparagi z kaszą bulgur
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
  1. 5 szparagów
  2. 1/2 pietruszki
  3. kawałek batata (mniej więcej tyle co pietruszki)
  4. 3 cm pora
  5. 1 ząbek czosnku
  6. garść zielonego groszku (u mnie mrożony)
  7. 3 suszone pomidory
  8. 1 łyżka oliwy z oliwek
  9. 1 łyżeczka masła
  10. 5 łyżek kaszy bulgur (u mnie z makaronem vermicelli)
  11. ulubione przyprawy i zioła (u mnie podlaska przyprawa w diecie bezsolnej i zioła prowansalskie)
  12. 1 szklanka wody (lub taka ilość, aby przykryła zawartość patelni)
Sposób przygotowania
  1. Warzywa myję i obieram. Szparagom odłamuję twarde końcówki.
  2. Pietruszkę, batata, szparagi (główki pozostawiam w całości) i czosnek ścieram na tarce. Por drobno siekam, a pomidory kroję na małe kawałeczki. Kaszę płuczę dwukrotnie.
  3. Na patelni umieszczam por, pietruszkę, batata i czosnek oraz oliwę z oliwek. Smażę ok 1 minuty pod przykryciem.
  4. Dodaję kaszę, groszek, pomidory i przyprawy. Dokładnie mieszam, a następnie zalewam całość wodą. Przykrywam patelnię i duszę 15 minut lub do momentu aż kasza zrobi się miękka. Warto co pewien czas mieszać jednocześnie sprawdzając czy nie odparowało zbyt dużo wody.
  5. Dodaję masło i szparagi. Dokładnie mieszam i duszę jeszcze przez 3-4 minuty, aż szparagi zrobią się miękkie.
Uwagi
  1. Z podanych ilości powstanie obiad dla mamy i dziecka. Jeżeli potrzebujecie więcej to polecam podwoić ilość składników.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
 szparagi z kasza bulgur



Koniecznie przeczytaj: