Soczyste kotleciki z indyka i dyni. BLW.

Kotleciki mielone (pulpety, klopsiki) to nasz hot obiadowy. Kalina chętnie je zjada, a ja natomiast przy okazji umieszczam w nich porcję różnych warzyw. Zwykle jest to czosnek, cebula i marchewka. Tym razem dla odmiany dodałam dynię piżmową. Dzięki temu klopsy wyszły mięciutkie i delikatnie wilgotne w środku. 

Ja kotlety przygotowałam na patelni. Równie dobrze można je ugotować lub upiec w piekarniku. Pulpetów wyszło na tyle dużo, że wystarczyło na dwa obiady. Następnego dni dodałam je do sosu pomidorowego i smakowały równie dobrze (drugiego dnia jadłam tylko ja z Kaliną). 

Soczyste kotleciki z indyka i dyni
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
  1. 250 g filetu z indyka (zmielonego)
  2. 1/2 szklanki startej dyni (u mnie piżmowa)
  3. 1/4 cebuli
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 1 jajko (w wersji gotowanej powinny udać się bez)
  6. 3 łyżki płatków orkiszowych (można dać owsiane)
  7. szczypta soli himalajskiej (pomiń w porcji dla dziecka poniżej roku)
  8. szczypta świeżo zmielonego pieprzu (pomiń w porcji dla dziecka poniżej roku)
  9. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (pomiń w porcji dla dzieci, niemniej kotlety nie są pikantne)
  10. olej do posmarowania patelni (u mnie kokosowy)
  11. kilka łyżek wody
Sposób przygotowania
  1. Płatki owsiane wsypuję do dzbanka i miksuję aż powstanie z nich mąka. Płatki mogą nie zmiksować się równomiernie i zostanie nieco większych kawałków.
  2. Cebulę i czosnek siekam w bardzo drobną kostkę. Ja pomagam sobie rozdrabniaczem. Można też zetrzeć cebulę na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Dynię ścieram na tarce o drobnych oczkach lub siekam za pomocą rozdrabniacza.
  4. W dużej misce umieszczam płatki orkiszowe, wszystkie warzywa i mielone mięso. Wbijam jajko i dodaję przyprawy.
  5. Zagniatam całość ręką aż składniki połączą się. W powstałej masy formuję niewielkie kuleczki, a następnie delikatnie je spłaszczam.
  6. Patelnię z nieprzywierającą powłoką mocno rozgrzewam i delikatnie za pomocą pędzelka smaruję olejem.
  7. Gdy patelnia jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę (5 na płycie indukcyjnej) i układam na niej kotlety. Wlewam na patelnię łyżkę wody i szybko nakrywam ją pokrywką. Dzięki powstałej parze wodnej kotlety szybciej i równomiernie się usmażą oraz nie będą wysychać.
  8. Smażę w ten sposób przez 3 minuty. Następnie odwracam kotlety na drugą stronę, ponownie wlewam łyżkę wody i nakrywam patelnię.
  9. Cały proces powtarzam do momentu aż usmażę wszystkie kotlety. Podaję z pieczonymi warzywami i kaszą bulgur.
Uwagi
  1. Z podanych ilości zrobiłam 12 kotlecików.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/

kotlety mielone z dynią



Koniecznie przeczytaj:

  • zlapinska

    wyglądają wspaniale 🙂