Śniadaniowe placuszki z jagodami, czyli jagodzianki dla leniwych. BLW.

Nie ma sezonu jagodowego bez jagodzianek. A właściwie nie było do tej pory. Od kiedy zostałam mamą ułatwiam sobie życie jak tylko mogę. Zwłaszcza w kuchni chodzę na łatwiznę. Dlatego na rozpoczęcie sezonu na jagody zamiast drożdżówek postanowiłam zaserwować placuszki z jagodami. Na słodkie bułeczki na pewno przyjdzie jeszcze czas. 

Placuszki z jagodami to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Podałam je z jogurtem naturalnym, chociaż Kalince najbardziej smakowały bez dodatków. Z podanych proporcji powstało ok 25 placuszków. Wyszły tak sycące, że część dojadaliśmy jeszcze na podwieczorek. 

Śniadaniowe placuszki z jagodami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
  1. 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450)
  2. 3/4 szklanki mleka migdałowego (można dać inne roślinne, krowie lub po prostu wodę)
  3. 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (zastąpić większą ilością mąki)
  4. 2 jajka
  5. 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)
  6. 1/2 szklanki jagód
Sposób przygotowania
  1. Do miski wbijam jajka i ubijam je mikserem aż zacznie powstawać piana.
  2. Dalej mieszając na niskich obrotach dosypuję małymi porcjami mąkę oraz dolewam mleko i olej. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.
  3. Ugotowaną kaszę rozdrabniania widelcem. Jagody myję pod bieżącą wodą. Dosypuję jaglankę i owoce po jednej garści i mieszam delikatnie łyżką.
  4. Rozgrzewam patelnię teflonową (najlepsza jest patelnia typowo do naleśników). Smaruję ją kilkoma kroplami oleju. Wylewam na nią niewielkie porcje ciasta i smażę placuszki.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
placuszki z jagodami

placuszki z jagodami

placuszki z jagodami

placuszki z jagodami

placuszki z jagodami

placuszki z jagodami

placuszki z jagodami

placuszki z jagodami

Koniecznie przeczytaj:

  • Poważnie! Ja daję wodę lub domowe mleko roślinne. Moja córka alergikiem nie jest, niemniej nie chcę obciążać jej mlekiem krowim.