Śniadaniowe placuszki bananowo-owsiane. BLW.

Ile mam tyle przepisów na placki bananowe. Jedne dają mąkę pszenną, kolejne kaszę manną, a jeszcze inne płatki owsiane. Ja natomiast korzystam z mąki owsianej. Dzięki temu otrzymuję bardzo mięciutkie i delikatne placuszki, które w jakimś sensie zastępują nam owsiankę – no prawie 😀 

Placki bananowe można przygotować też z dodatkiem jajka. Ja nie dodaję go, ponieważ Kalina i bez tego je bardzo dużo jajek. Jeżeli chcesz w ten sposób podać dziecku jajko to wówczas zmniejsz ilość dodanego mleka. Placki można przygotować na mleku krowi lub roślinnym (np. kokosowym) – robiłam już obie wersje i zawsze świetnie smakują.  

Śniadaniowe placuszki bananowo-owsiane
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
15 min
Lista składników
  1. 1 banan
  2. 5 łyżek mleka (krowie lub roślinne, np. kokosowe)
  3. 2 łyżki oleju
  4. 3-4 łyżki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
Sposób przygotowania
  1. Banana obieram ze skóry i rozgniatam widelce.
  2. Wlewam mleko i olej. Mieszam mokre składniki.
  3. Dosypuję mąkę i mieszam całość.
  4. Odstawiam na chwilę i nagrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Patelnia nie może być zbyt gorąca, bo placki się przypalą (u mnie 5 na płycie indukcyjnej).
  5. Jeżeli ciasto zbyt mocno zgęstniało można dolać jeszcze łyżkę mleka. Wykładam łyżką placki na suchą patelnię i smażę z obu stron aż placki zarumienią się.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 6 dużych placuszków. Jest to porcja śniadaniowa dla dziecka i mała przekąska do kawy dla mamy.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
placki bananowe