Ryż zapiekany z jabłkami i dynią. BLW.

Ryż z jabłkami to zdecydowanie mój comfort food. To wspomnienie dzieciństwa i czasu beztroski. Wracam do tego dania zwłaszcza, gdy nastaje jesień, kończą się letnie owoce, a stragany uginają się od skrzyń z jabłkami. Tym razem przepis wzbogaciłam do dynię, która jest zupełnie niewyczuwalna, a wnosi dodatkową wartość odżywczą. 

Ryż zapiekany z jabłkami i dynią BLW

Ryż zapiekany z jabłkami i dynią

Lista składników:

  • 1/2 szklanki ryżu (suchego, nieugotowanego)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (można dać inne roślinne lub krowie)
  • 3 jabłka 
  • kawałek dyni (ilość jak 1 duże jabłko, użyłam dyni piżmowej)
  • garść rodzynek 
  • 1 czubata łyżka musu kokosowego (można pominać)
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru (można pominąć)
  • 2 łyżki migdałów (użyłam słupków, ale można dać płatki) 
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego lub innego tłuszczu

Sposób przygotowania:

  • Ryż płuczę kilka razy w czystej wodzie, przekładam do rondla i zalewam mlekiem kokosowym. Rodzynki drobno siekam i dodaję do garnka.
  • Całość gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonie mleko i zmięknie. Na koniec dokładam mus kokosowy i mieszam zawartość garnka. 
  • Jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach, a dynię na drobnych oczkach. Wkładam do miski i dosypuję przyprawy, a następnie mieszam składniki. 
  • Naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą oleju. Na spód wykładam ryż i delikatnie uklepuję. Następnie układam warstwę z jabłek i dyni. Czynność powtarzam do momentu aż wykorzystam wszystkie składniki. Wierzch posypuję migdałami. Naczynie nakrywam pokrywką. 
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wstawiam zapiekankę do gorącego piekarnika na ok 30 minut. Pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki, dzięki czemu zapiekanka będzie wilgotna. 

Uwagi:

  • Jeżeli nie masz naczynia żaroodpornego z pokrywką możesz nakryć je folią aluminiową. 
  • Pieczony ryż można przygotować dzień wcześniej i podać jako ekspresowe śniadanie przed wyjściem do przedszkola czy szkoły. Świetnie daje się jako drugie śniadanie do zabrania na wynos. 
Ryż zapiekany z jabłkami i dynią BLW