Racuchy drożdżowe z cukinią i jabłkiem. BLW.

Uwielbiam przerabiać klasyczne przepisy na ich zdrowsze warianty. Racuchy drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła przepyszne placki z jabłkami. Niestety ilość cukru i tłuszczu na moje obecne standardy była zdecydowanie zbyt wysoka. W mojej wersji cukru nie ma wcale. Pominęłam także mleko, a część mąki pszennej zamieniłam na mąkę z ciecierzycy. A jakby tego było mało  wkomponowałam w ciasto spory kawałek cukinii. 

Racuchy drożdżowe z cukinią i jabłkiem BLW

Racuchy drożdżowe z cukinią i jabłkiem

Lista składników:

  • 1/2 cukinii
  • 1 jabłko
  • 250 g mąki (u mnie 150 g pszennej luksusowej typ 550 i 100 g z ciecierzycy, można użyć tylko pszennej lub mieszanki innych mąk bezglutenowych, np. gryczanej lub jaglanej)
  • 150 ml wody (można dać mleko krowie lub napój roślinny)
  • 30 ml oleju 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 

Sposób przygotowania:

  • Cukinię, wodę, olej i jajko umieszczam w misce. Całość dokładnie blenduję. Dodaję jabłko starte na tarce o grubych oczkach i mieszam mokre składniki. 
  • Do drugiej miski wsypuję mąkę, drożdże i cynamon. Mieszam suche składniki, a następnie łączę je z mokrymi. Nakrywam miskę szmatką i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. 
  • Patelnię smaruję kilkoma kroplami oleju i nagrzewam. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę. Za pomocą łyżki wykładam ciasto na patelnię. Smażę placuszki pod przykryciem przez ok 2-3 minuty z każdej strony. 
Racuchy drożdżowe z cukinią i jabłkiem BLW
Racuchy drożdżowe z cukinią i jabłkiem BLW