Puszysty dutch baby z jabłkiem i cynamonem. BLW.

Naleśnik z piekarnika to nasz ostatni hit śniadaniowy. Jest szybki w wykonaniu, a Kalinka chętnie go zjada. Jest to ciekawa alternatywa dla dzieci, które nie lubią jajek i przejadła im się owsianka o poranku. Można dowolnie kombinować z dodatkami i rodzajem mąki, dzięki czemu za każdym razem dostaje się innego naleśnika. Tym razem postawiłam na jabłka z cynamonem – Kalinie tak zasmakowały, że zjadła owoce ze swojej i mojej porcji.  

Puszysty dutch baby z jabłkiem i cynamonem
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 3 jajka
  2. 1 szklanka mąki (użyłam owsianej)
  3. 1 szklanka mleka
  4. 1 jabłko
  5. 1/2 łyżeczki cynamonu
  6. 3 łyżeczki cukru kokosowego
Sposób przygotowania
  1. Jabłko obieram i kroję w cienkie plasterki. Posypuje je odrobiną cynamonu i 1 łyżeczką cukru kokosowego.
  2. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
  3. Białka oddzielam od żółtek. Za pomocą miksera ubijam pianę z białek. Następnie zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku.
  4. Cały czas miksuję na niewielkich obrotach i cienkim strumieniem dolewam mleko. Następnie dodaję 2 łyżeczki cukier kokosowy i cynamon. Na koniec za pomocą łyżki dosypuję mąkę. Po każdej porcji robię krótką przerwę, aby składniki połączyły się.
  5. Przekładam ciasto do silikonowej formy. Jeżeli używasz ceramicznej lub metalowej formy to koniecznie posmaruj ją dużą ilością masła, aby ciasto nie przykleiło się.
  6. Na wierzch ciasta układam kawałki jabłek.
  7. Formę wkładam do gorącego piekarnika. Piekę ok 25 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam porcję dla 3 osób.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Puszysty dutch baby z jabłkiem i cynamonem

Puszysty dutch baby z jabłkiem i cynamonem