Puszyste placuszki serowe dla dzieci. BLW.

Co pewien czas Kalinie włącza się faza na placki. Nie ukrywam, że ja cieszę się na te etapy. Placki to dla mnie szybkie i łatwe jedzenie, które przygotuję praktycznie ze wszystkiego, (prawie) zawsze dobrze smakuje i mogę je zabrać na wynos bez obawy o rozlanie czy zapaskudzenie wszystkiego dookoła. Do tego Kalina chętnie je zjada. Placuszki z tego przepisu zniknęły w mgnieniu oka. Zrobiłam 8 sztuk. Młoda zjadła 7 sztuk i zapewne wciągnęłaby całość, gdybym nie podkradła jednego. 

Placki twarogowe robię niemalże nałogowo od kiedy odkryłam w osiedlowym sklepie biały ser ze Strzałkowa. Jest absolutnie genialny. To najlepszy sklepowy twaróg jaki kiedykolwiek jadłam. Lepszy robiła tylko moja babcia. Jest delikatny, miękki (a nawet puszysty), wilgotny, ani za słodki, ani za kwaśny. No po prostu najlepszy! Jeżeli znajdziecie go w sklepie to kupujcie w ciemno bez patrzenia na cenę.  

Puszyste placuszki serowe dla dzieci
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
  1. 125 g białego sera
  2. 1 jajko
  3. 1/2 banana
  4. 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  5. olej kokosowy do smażenia (nierafinowany, extra vergin)
Sposób przygotowania
  1. Białko oddzielam od żółtka. Białko ubijam na sztywną pianę.
  2. Do miski z żółtkiem dodaję twaróg i połowę banana. Całość miksuję na gładki krem, a następnie dosypuję mąkę kukurydzianą. Mieszam całość dokładnie.
  3. Do powstałej masy małymi porcjami dodaję białko i delikatnie łączę składniki. Należy robić to powoli, aby ciasto pozostało napowietrzone. Dzięki temu placuszki będą miękkie i delikatne.
  4. Patelnię smaruję odrobiną oleju kokosowego i rozgrzewam ją. Nie powinna być zbyt gorąca, aby placki nie przypaliły się. Placuszki przygotowuję na połowie mocy palnika (5 na płycie indukcyjnej).
  5. Łyżką wykładam ciasto na patelnię. Smażę pod przykryciem aż placki zrumienią się z każdej strony.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 8 placuszków.
  2. Placuszki przygotowałam na bazie sera śmietankowego ze Strzałkowa, który jest niezwykle miękki, delikatny i wilgotny.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
placuszki serowe dla dzieci