Polędwiczki w sosie jabłkowym. BLW.

Nieczęsto robię wieprzowinę na obiad. Kiedy jednak sięgam po ten rodzaj mięsa zwykle wybieram polędwiczkę. Mięso jest chude, ale nie jest suche jak schab. Polędwiczka z jabłkami wyszła niezwykle miękka i delikatna. Nawet Kalinka skusiła się na kilka kęsów. 

Polędwiczki w sosie jabłkowym
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
45 min
Lista składników
  1. 150 g polędwiczki wieprzowej
  2. 1 jabłko
  3. 1 cebula
  4. 1 marchewka
  5. 1 łyżeczka majeranku
  6. 1 łyżeczka natki pietruszki
  7. 1 łyżeczka lubczyku
  8. 1 łyżka miodu
  9. 1 łyżka octu jabłkowe
  10. 1 łyżeczka masła
  11. 1 łyżka oleju do smażenia
  12. 2/3 szklanki bulionu lub wody
  13. 1 łyżka mąki z soczewicy lub innej do zagęszczenia sosu
  14. sól morska (ilość do smaku,pomiń w porcji dla dziecka poniżej roku)
  15. świeżo zmielony pieprz (ilość do smaku, pomiń w porcji dla dziecka poniżej roku)
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę ścieram na tarce, a cebule kroję w drobną kostkę (warzywa można rozdrobnić malakserem). Umieszczam warzywa w rondelku i duszę na małym ogniu.
  2. Polędwiczkę kroję w cienkie plasterki. Umieszczam na patelni z pozostałą ilością oleju. Podsmażane do zrumienienia.
  3. Gdy cebula się zeszkli dodaję do niej mięso. Dosypuję majeranek, pietruszkę i lubczyk. Duszę całość na niewielkim ogniu przez 30 minut, dolewając małymi ilościami bulion lub wodę.
  4. Jabłko obieram i kroję w plasterki. Umieszczam je na patelni wraz z masłem. Prażę jabłka na niewielkim ogniu. Gdy zrobią się miękkie dodaję do nich miód.
  5. Po 30 minutach duszenia mięsa dokładam jabłka i dolewam ocet jabłkowy. Duszę jeszcze 10-15 minut aż jabłka rozpadną się.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/