Płatki gryczane z prażonym jabłkiem. BLW.

Jesień to czas, gdy w mojej kuchni pachnie cynamonem i innymi rozgrzewającymi przyprawami. Warto wówczas zainwestować w cynamon cejloński, który jest magiczną przyprawą o wielu cennych właściwościach. Przede wszystkim ma działanie przeciwzapalne i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Cynamon cudownie współgra ze słodko-kwaśnymi jabłkami. Do tego warto dołożyć wyraźny smak płatków gryczanych oraz słodycz rodzynek. W kilka minut powstaje zdrowe i sycące śniadanie nie tylko dla malucha. 

Prażone jabłka pierwszy raz podałam Kalince ok 16 miesiąca. Wcześniej kroiła je na małe kawałki i w ten sposób dodawałam do ugotowanych płatków. 

Płatki gryczane z prażonym jabłkiem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
20 min
Składniki na płatki gryczane
  1. 1/2 szklanki płatków gryczanych
  2. 1 szklanka wody
  3. garść rodzynek
  4. szczypta cynamonu (u mnie cejloński)
  5. szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na prażone jabłko
  1. 2 kwaśne jabłka
  2. sok z 1/4 cytryny
  3. 2 łyżeczki cukru kokosowego (można zamienić na dowolne słodziwo, np. syrop klonowy)
  4. 1/2 łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński)
  5. 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
  1. Płatki płuczę ciepłą wodą, a następnie umieszczam w rondelku i zalewam wodą. Rodzynki siekam na drobne kawałki i wrzucam do garnka z płatkami. Dosypuję cynamon i gałkę muszkatołową. Gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu aż płatki wchłoną całą wodę (ok 10 minut).
  2. Jabłko kroję w kostkę i umieszczam na patelni. Dokładam masło oraz dosypuję cukier i cynamon. Włączam palnik i gdy tylko patelnia nagrzeje się mniejszam moc o połowę. Prażę jabłka do momentu aż zrobią się miękkie, a całą kuchnię wypełni aromat cynamonu. Należy mieszać od czasu do czasu, aby cukier nie przypalił się. Na chwilę przed końcem dolewam sok wyciśnięty z cytryny i łopatką delikatnie odklejam skarmelizowane kawałki, które przykleiły się do dna patelni.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/