Placuszki pomidorowe z natką pietruszki. BLW.

Miękkie, puszyste i delikatne. Idealnie nadają się dla niemowlaka i starszaka. Placuszki są gęste odżywczo, a przy tym zawierają sporą porcję warzyw. Przygotowałam je z myślą o sześciomiesięcznym Karolu (zjadł 2 sztuki), ale większość i tak wciągnęła Kalina. Idealnie się złożyło, bo udało nam się na nowo oswoić natkę pietruszki – na razie tylko jako składnik placków, ale i tak uznaję to za sukces. 

placuszki pomidorowe z natką pietruszki

Lista składników:

  • 1 jajko
  • 5 łyżek passaty pomidorowej (uwaga na sól w składzie, ja używam passaty EkoWital, która zawiera 100% ekologicznych pomidorów)
  • 1 łyżka oleju 
  • 3 łyżki maki (użyłam gryczanej)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wbijam jajko, dodaję passatę i wlewam olej. Mieszam składniki aż połączą się. Następnie dosypuję mąkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ponownie mieszam. 
  • Rozgrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Gdy jest już gorąca zmniejszam moc palnika na 1/3. Za pomocą łyżki wykładam ciasto i formuję niewielkie placuszki. Smażę ok 2 minuty z jednej strony uważając, aby placki nie przyrumieniły się za bardzo. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 12 niewielkich placuszków.