Placuszki pomidorowe z bananem i sezamem. BLW.

Miało być ciasto pomidorowe, ale z jakiegoś powodu w ostatniej chwili zdecydowałam inaczej. Czemu nie zrobić z tego placków? Trop był dobry, bo placki wyszły doskonałe. Miękkie, delikatne, puszyste. Idealne!

Karolowi placki bardzo posmakowały. Na poczekaniu zjadł 3 szt. prosto z patelni. 

placuszki pomidorowe z bananem i sezamem BLW

Placuszki pomidorowe z bananem i sezamem

Lista składników:

  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 banan 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka oleju + kilka kropli do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

  • Do miski wkładam banana, jajko, olej i passatę. Całość dokładnie blenduję. 
  • Dosypuję mąkę, sezam i sodę. Mieszam suche składniki z mokrymi. 
  • Patelnię smaruję olejem za pomocą silikonowego pędzelka (ma być tylko muśnięta). Wykładam łyżką ciasto i smażę. 

Uwagi:

  • Jajko można spróbować zamienić na łyżkę mielonego siemienia lnianego. Warto też dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, która ma silne właściwości sklejające. 
  • Mąkę orkiszową można zamienić na pszenną, jaglaną, gryczaną, ryżową lub owsianą. Mąki bezglutenowe najlepiej wymieszać ze sobą i  dodać do nich łyżeczkę mąki ziemniaczanej. 
  • Z  podanych ilości przygotowałam 15 placuszków. 
placuszki pomidorowe z bananem i sezamem BLW