Placuszki marchewkowe z nutą pomarańczy. Bez glutenu. BLW.

Na śniadanie, kolację czy na spacer. Placki marchewkowe to pomysł na jedną z porcji warzyw w diecie malucha i reszty rodziny. 

Placuszki marchewkowe z nutą pomarańczy
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
25 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
  1. 1 szklanka marchewki startej na tarce
  2. 1/2 szklanki mąki gryczanej
  3. 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  4. 1/3 szklanki migdałów w płatkach
  5. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu i fasforanów)
  6. 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  7. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  8. 1/2 szklanki kefiru
  9. 1 jajko
  10. skórka z pomarańczy
  11. sok z 1/2 pomaranczy
  12. olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
  1. Migdały wsypuję na suchą patelnię i delikatnie prażę. Gdy robią się rumiane przekładam je do moździerza i pozostawiam do ostygnięcia. Ostudzone migdały rozgniatam na drobne kawałki (można je posiekać lub zmiksować malakserem).
  2. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach (można też rozdrobnić malakserem). Przekładam ją do miski.
  3. Pomarańczę dokładnie szoruję i przelewam gorącą wodą. Skórkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Wyciskam sok z połowy pomarańczy. Dodaję skórkę i sok do marchewki.
  4. Do miski dodaję mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Wbijam jajko i dolewam kefir. Szybko mieszam wszystkie składniki.
  5. Patelnię nagrzewam i smaruję odrobiną oleju kokosowego. Gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę.
  6. Łyżką wykładam ciasto na patelnię formując duże placki. Smażę z obu stron do zrumienienia. Placki obracam na drugą stronę, gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 10 dużych placków.
  2. Mąkę gryczaną można zastąpić dowolną inna, np. pszenną pełnoziarnistą.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Placuszki marchewkowe z nutą pomarańczy

Placuszki marchewkowe z nutą pomarańczy