Placuszki cukiniowe z bananem i jabłkiem. BLW.

Nie lubię ukrywania warzywa w kuchni dziecięcej. Lubię jednak umieszczać warzywa gdzie tylko się da. Najczęściej dodają je do placków. Moje dzieci zawsze są świadome tego z czego danie jest zrobione. Kalina wręcz najczęściej sama pyta „Co tutaj dodałaś, mamusiu?”. Nie ukrywam składników przed dziećmi. Dzięki temu mają świadomość, że cukinia dobrze smakuje. Może kiedyś zdecydują się zjeść ją pod inną postacią niż placki.

Placuszki cukiniowe z bananem i jabłkiem blw

Placuszki cukiniowe z bananem i jabłkiem

Lista składników: 

  • 1/2 cukinii
  • 1 jabłko 
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki (u mnie mieszanka orkiszowej, gryczanej i z ciecierzycy w równych proporcjach)
  • 3/4 szklanki wody (można dać mleko)
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżka oleju + kilka kropli do posmarowania patelni 

Sposób przygotowania:

  • Cukinię i banana kroję na kawałki. Wkładam do miski. Wbijam jajko oraz dolewam wodę (lub mleko) i olej. Całość dokładnie blenduję. 
  • Dosypuję mąkę i cynamon oraz dodaję jabłko starte na tarce. Mieszam wszystkie składniki. Nagrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą.
  • Gdy patelnia jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę. Kilkoma kroplami smaruje patelnię przed pierwszą partią placków. Za pomocą łyżki wykładam ciasto na patelnię. Smażę ok 2-3 minuty z każdej strony.