Placuszki z cukinii, marchewki i kaszy jaglanej. BLW.

Kolacja to dla mnie chyba najtrudniejszy posiłek. Jemy ją ok 18:30, gdy tata wraca z pracy. Na przygotowanie posiłku dla trzech osób mam dosłownie kilka minut, ponieważ niemal do ostatniej chwili spędzamy z Kaliną czas na placu zabaw. Wierzcie lub nie, ale zaciągnięcie 15-miesięcznego dziecka do domu to nie lada wyzwanie. Kalina dopiero w progu drzwi przypomina sobie, że jest głodna i głośno domagać się jedzenia. Zaczyna się wówczas walka z czasem. Szybkie wypakowanie zakupów, pokrojenie chleba, posmarowanie kanapki i wrzucenie jajka na patelnię. 5 minut później dziecko ma swoje jedzenie, nie uwiesza się na nodze i przestaje krzyczeć. Mam kolejne 5 minut spokoju, zanim kolejny głodny wróci do domu. 

Niestety ten scenariusz powtarza się u nas regularnie, przez co kanapki z masłem i jajko z patelni często goszczą na naszym stole. Chcąc urozmaicić menu Kalinki i wprowadzić na kolację więcej warzyw zaczęłam przygotowywać wytrawne placuszki. Aby kolacja była sycąca dorzucam do nich kaszę – najczęściej są to pozostałości ze śniadania lub obiadu. Hitem okazały się placuszki z cukinii z marchewką i kaszą jaglaną. Smakowały nie tylko dziecku, ale także tacie. Placki są mięciutkie, delikatne i bardzo sycące. 

Placuszki z cukinii, marchewki i kaszy jaglanej
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
20 min
Lista składników
  1. 1/2 cukinii
  2. 1 marchewka
  3. 1/2 małej cebuli
  4. 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  5. 2 jajka
  6. 2 łyżki mąki kukurydzianej (można dać dowolną)
  7. 2 łyżki oleju rzepakowego
  8. 2 łyżeczki przyprawy pomidorowo-czosnkowej z czarnuszką
  9. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  10. szczypta soli (dla rodziców i starszych dzieci)
Sposób przygotowania
  1. Cukinię, marchewkę i cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odciskam płyn, który puściła cukinia i łączę ze sobą warzywa.
  2. Do miski z warzywami wbijam jajka. Wlewam olej. Dosypuję kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą i przyprawy.
  3. Rozgrzewam patelnię do smażenia bez tłuszczu (patelnia do naleśników). Gdy jest już gorąca wykładam łyżką ciasto i rozpłaszczam je. Zmniejszam moc palnika o 1/4. Smażę placki po 2-3 minuty z każdej strony delikatnie dociskając.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 12 placków.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
placuszki z cukinii marchewki kaszy jaglanej placuszki z cukinii marchewki kaszy jaglanej

placuszki z cukinii marchewki kaszy jaglanej

Koniecznie przeczytaj:

  • Lubię Twoje przepisy, ostatnio zaglądam tu codziennie w poszukiwaniu inspiracji:) Jaką masz patelnię do naleśników, możesz coś polecić?

    • Najtańszą z Ikei. Mam ją już rok i nadal mi służy. Cieszę się, że przepisy się podobają. Niestety z moim małym przytulaskiem-marudaskiem nie mogę publikować tak często jak bym chciała.