Placki z kalarepy. BLW.

Placki z kalarepy? A dlaczego nie! Ja kalarepę uwielbiam na surowo, jako przekąskę lub dodatek do hummusu. Niestety Kalina co najwyżej weźmie ją do ręki, o zjedzeniu nie ma mowy. Aby wprowadzić to warzywo do diety dziecka postanowiłam zaserwować je w formie placków. Sprawdziły się one jako szybki i lekki obiad na upalny dzień.

Placki z kalarepy
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 mała kalarepa lub 1/2 dużej
  2. 1/4 cebuli
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 jajko
  5. 5-6 łyżek mąki owsianej
  6. ulubione przyprawy do smaku (u mnie czerwona czubrica, zioła prowansalskie, pieprz kolorowy, sól himalajska)
  7. olej do posmarowania patelni
Sposób przygotowania
  1. Warzywa myję i obieram. Kalarepę, cebulę i czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odstawiam całość na chwilę. Po 2-3 minutach odlewam sok, który zebrał się na dnie miski. Nie odciskam warzyw.
  2. Do miski wbijam jajko, dosypuję mąkę i przyprawy. Mieszam całość, a następnie odstawiam na kolejne 2-3 minuty.
  3. Sprawdzam konsystencję ciasta. Jeżeli jest zbyt wodniste to dosypuję jeszcze odrobinę mąki.
  4. Patelnię delikatnie smaruję olejem i nagrzewam (nie powinna być zbyt gorąca).
  5. Wykładam ciasto na patelnię za pomocą łyżki. Smażę placki do zrumienienia na połowie mocy palnika.
Uwagi
  1. Mąka owsiana ma silne właściwości sklejające. Jeżeli używasz innej to może okazać się, że będzie potrzeba nieco więcej mąki.
  2. Z podanych ilości przygotowałam ok 10 placków, co wystarczyło na obiad dla mamy i dziecka.
BLW przepisy http://blwprzepisy.pl/
Placki z kalarepy

Placki z kalarepy